Ach te grzyby! Pyszne i aromatyczne! Faktem jest, że świeże grzyby składają się w ponad 90 procentach z wody. Nieliczni jednak wiedzą, że grzyby zawierają wiele cennych aminokwasów oraz składników mineralnych, takich jak wapń, selen, fosfor, potas, miedź, cynk, jod czy mangan. Sięgajmy więc po grzyby jak najczęściej! Wszak sezon na grzyby w pełni!
Risotto z grzybami [PRZEPIS]

Składniki na risotto
- 150 g grzybów świeżych (50 g suszonych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g ryżu arborio
- 150 ml białego wina
- 50 g masła
- 80 g parmezanu
- natka pietruszki
- 50 ml śmietanki 18% słodkiej
- ok 1 l bulionu warzywnego
Wykonanie
Jeśli posiadamy suszone grzyby to przed przystąpieniem do gotowania namaczamy je przez godzinę w zimnej wodzie.
W garnku podgrzewamy wywar warzywny i wrzucamy do niego grzyby, gotujemy do miękkości. Odcedzamy grzyby i kroimy na mniejsze kawałki
Do rondla wrzucamy masło i gdy się rozpuści wsypujemy ryż i smażymy przez 1-2 minuty. Podlewamy winem i czekamy aż alkohol wyparuje. Po tym czasie dolewamy po trochę gorącego wywaru warzywno-grzybowego. Gotujemy aż będzie mocno al’dente.
Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, jak się zeszkli dodajemy posiekane grzyby. Przesmażamy aż się zarumienią i wlewamy śmietankę. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem, wsypujemy starty parmezan i pietruszkę.
Quiche z grzybami i szynką parmeńską [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g grzybów leśnych
- 100 g szynki parmeńskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 3 jajka
- 50 g parmezanu
- 200 ml śmietanki 18%
Wykonanie
Naczynie na tartę smarujemy dokładnie masłem. Rozwijamy ciasto francuskie i przykrywamy papierem do pieczenia. Delikatnie rozwałowujemy i przekładamy na tartę, odcinamy nadmiar.
Umyte i osuszone grzyby kroimy na małe kawałki, cebulę i czosnek w kostkę. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na niej cebulę i czosnek, po kilku minutach dodajemy drobno pokrojoną szynkę parmeńską i gdy będzie zarumieniona, grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do miski wbijamy jajka i miksujemy razem ze śmietanką oraz startym serem. Całość połączyć i delikatnie wylać na ciasto francuskie. Piec około 30m w 200 stopniach C. do ścięcia się masy.
Przepisy Michała Biernata z Dworu Korona Karkonoszy
