Rolada ciasteczkowa z kremem kokosowym z mascarpone to rewelacyjne ciasto bez pieczenia, które musi zagościć na świątecznym stole. To prawdziwy HIT na Boże Narodzenie 2022! Przepis naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”. Pani Sylwia uczestniczyła również w kulinarnym show Master Chef, a jej wypieki chwaliła sama Magda Gessler. Skusicie się?

Rolada ciasteczkowa z kremem kokosowym z mascarpone – bez pieczenia [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- herbatniki zwykłe – ok. 100 g
- ciastka kruche w czekoladzie – ok. 100 g
- pierniczki – 50 g
- kokos – 50 g
- kakao – 1 łyżka
- marmolada np. truskawkowa – 2 łyżki
- ciepłe mleko – ok. 0,5 szklanki
Składniki na krem kokosowy
- mascarpone – 200 g
- cukier puder – ok.4 łyżki
- kokos – 50 g
Wykonanie
Wszystkie ciastka bardzo drobno posiekać albo zemleć w malakserze. Dodać marmoladę, ciepłe mleko, łyżkę kakao i wiórki kokosowe.
Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.
Wyciągnąć na folię aluminiową tworząc prostokąt o wym. 25×30 (wymiary oczywiście nie muszą być dokładnie takie ).
By ułatwić wałkowanie możemy zrobić to przez drugi kawałek folii aluminiowej.
Krem kokosowy:
Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
Złożenie ciasta:
Przygotowanym kremem posmarować ciasto i bardzo delikatnie, ale ciasno zwinąć roladę.
Całość Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc!).
Smacznego!
