https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szybki piernik bakaliowy z powidłami na Boże Narodzenie. Trudno mu się oprzeć! Zobaczcie przepis!

opr. Magda Smoleń
Szybki piernik bakaliowy z powidłami na Boże Narodzenie! Robi się go błyskawicznie!
Szybki piernik bakaliowy z powidłami na Boże Narodzenie! Robi się go błyskawicznie! Fot. Sylwia Ładyga
Szybki piernik bakaliowy z powidłami to ciasto, które zrobisz błyskawicznie! Smakuje wybornie i nie oprze mu się żaden łasuch! Przepis naszej Czytelniczki.

Piernik błyskawiczny na Boże Narodzenie 2022! Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, uczestniczka kulinarnego show Master Chef. Jej wypieki chwaliła sama Magda Gessler!

Błyskawiczny piernik na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Składniki na keksówkę około 25 cm

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g miękkiego masła

UWAGA: imbir, cynamon i gałkę można zastąpić przyprawą do piernika

Dodatkowo

  • garstka suszonej żurawiny
  • garstka orzechów laskowych
  • garstka płatków migdałów
  • lukier

Wykonanie
Miękkie masło, mąkę, cukier, sodę i pozostałe składniki do piernika dokładnie ze sobą zmiksować.
Dolać mleko i dodać powidła śliwkowe. Wymieszać.
Wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 45 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem).
Wystudzić.
Wystudzony piernik udekorować przygotowanym lukrem, podprażonymi na suchej patelni orzechami i migdałami oraz suszoną żurawiną.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska