Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rosyjskie bliny ziemniaczane nie tylko dla kibica [PRZEPIS]

mad
Rosyjskie bliny są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Rosyjskie bliny są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. materiały prasowe
Kuchnia rosyjska to proste w przygotowaniu, a zarazem tak bliskie polskim smakom potrawy. Zobacz jaka jest kuchnia naszych sąsiadów i przygotuj pyszne bliny.

Pozornie bliska i dobrze nam znana, niemniej osnuta aurą tajemnicy. Tak w skrócie można scharakteryzować największy kraj świata, jakim jest Rosja. Mnogość krain geograficznych oraz bogate dzieje historyczne powodują, że w kuchni rosyjskiej jak w tyglu mieszają się najróżniejsze receptury, składniki i aromaty.

Kuchnia rosyjska to nie tylko potrawy mączne

Początki kuchni rosyjskiej datuje się na IX wiek, czyli moment narodzin Rusi – pierwszego państwa Słowian wschodnich. To właśnie wtedy wykształciły się pierwsze receptury zaliczane do kuchni chłopskiej i narodowej, które bazują na prostych, niemniej wyjątkowo wszechstronnych składnikach, pozwalających tworzyć potrawy sycące i aromatyczne.
Typowe dla średniej i wyższej klasy bardziej wysublimowane smaki i delikatesowe produkty, jak kawior, miód oraz czerwone mięso, zaczęły pojawiać się w menu dopiero w XVII wieku.
W kuchni rosyjskiej ważną rolę odgrywają także dania postne, których obecność w menu determinują wytyczne kościoła prawosławnego. Dlatego też na rosyjskim stole często pojawiają ryby, a także leśne zbiory – owoce oraz grzyby.

Rosyjskie kiszonki i geste zupy

Nieodłącznym elementem menu są znane i z polskiej kuchni kiszonki. Spoglądając na kuchnię rosyjską ciężko oprzeć się wrażeniu, że powstała ona na kanwie tych samych receptur, co najbardziej znane dania polskie. Świadczy o tym przede wszystkim zamiłowanie Rosjan do gęstych zup, sałatek z gotowanych warzyw, pierogów, placków, kaszy, galarety mięsnej, śledzi a nawet tak prostych deserów jak kisiel z owocami.

Mącznie znaczy pysznie

Bardzo ważną rolę w kuchni rosyjskiej pełnią dania mączne. Do najpopularniejszych należą m.in. pielmieni, czyli małe pierożki z mięsnym nadzieniem, które do złudzenia przypominają polskie uszka.
Ponadto nie można pominąć wareników, czyli gotowanych pierogów.
Co ciekawe, znane w Polsce pierogi ruskie zawdzięczają swoją nazwę nie Rosji, a geograficznej krainie Rusi Czerwonej, która obejmuje południowo-wschodnią część Polski oraz północno-zachodnią Ukrainę.
Po drugiej stronie granicy pierogi z ziemniaczano-serowym farszem nazywane są dla odmiany… polskimi.
Bardzo popularne w Rosji i wschodniej Europie są bliny, obecne również w polskiej kuchni regionalnej – w szczególności na Podlasiu.
Istnieją dwie receptury pozwalające przyrządzić placuszki o nieco innej nucie smakowej. Pierwsza z nich, typowo rosyjska, bazuje na mące gryczanej. Druga z kolei, obecna w kuchni rodzimej – na ziemniakach i mące ziemniaczanej.
– Ciekawym i bardzo prostym i smakowitym uzupełnieniem blinów w wersji wytrawnej mogą być sosy przygotowane na bazie gęstego serka – zachęca mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. - Wybierając wersje smakowe w kilka minut przyrządzimy sos, który aromatem dorówna tym na bazie wywaru, które potrzebują znacznie więcej czasu, by uzyskać bogaty smak – dodaje.

Rosyjskie specjały, polskie smaki

Jakie smaki są jeszcze obecne w menu zza Uralu? Wśród zup prym wiedzie rybna ucha oraz szczi, czyli bardzo kwaśny kapuśniak.
Oryginalności nie można natomiast odmówić okroszce – serwowanej na zimno zupie z żółtek, musztardy, ogórków, szynki i śmietany z dodatkiem kwasu chlebowego. Kompozycja odważna, nawet dla osób zaznajomionych z wschodnioeuropejskimi smakami.
Rosyjskie sałatki nie budzą zdumienia w Polakach, gdzie drobno pokrojone gotowane warzywa z gęstym dressingiem są obecne na każdym przyjęciu. Na Zachodzie takie specjały jak majonezowy Olivier, buraczany winegret oraz śledzie pod pierzynką mogą zadziwić i nie stanowią bynajmniej synonimu lekkiego lunchu.
Uwielbiana w Polsce mięsna galareta za wschodnią granicą znana jest pod nazwą chołodeć i podawana jest nie tylko z octem, ale i tartym chrzanem.
Przeglądając rosyjski jadłospis szybko można zorientować się, że niecodzienne na pierwszy rzut oka nazwy zapisanych cyrylicą specjałów dotyczą w istocie potraw znanych i lubianych także w Polsce.

Jak zrobić rosyjskie bliny ziemniaczane? [PRZEPIS]


Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy


Składniki na bliny

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i grubo zmielony czarny pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia


Składniki na sos

  • 150 g świeżych pieczarek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 300 g serka topionego z pieczarkami (np. MSM Mońki)
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekaną szalotkę, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać, podzielić na ok. 100 g porcje i uformować okrągłe placki. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
Pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać serek topiony, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia.
Gorące bliny podawać z sosem.

Zobacz koniecznie:TOP 10 przekąsek do piwa na mundial


Zobacz też:
Przepisy na dania z bobem naszych Czytelników

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska