Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków [PRZEPIS]

Agnieszka Delkowska
Paweł Epler
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków

- Ta zupa może śmiało zastąpić cały obiad, jest aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca, a przy okazji szybka do zrobienia – mówi Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga Lady Kitchen.

Składniki

  • 4 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 2,5 l wody lub bulionu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża drobno pokrojona cebula
  • 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy ras el hanout lub curry

Wykonanie
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawę żeby wydobyła swój aromat, wrzucić ziemniaki i obtoczyć je w cebuli, czosnku i przyprawach. Chwilę smażyć. Dosypać soczewicę i wymieszać. Zalać wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier, wymieszać i chwilę pogotować. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska