- Ta zupa może śmiało zastąpić cały obiad, jest aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca, a przy okazji szybka do zrobienia – mówi Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga Lady Kitchen.
Składniki
- 4 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
- 500 g czerwonej soczewicy
- 2,5 l wody lub bulionu drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża drobno pokrojona cebula
- 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka przyprawy ras el hanout lub curry
Wykonanie
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawę żeby wydobyła swój aromat, wrzucić ziemniaki i obtoczyć je w cebuli, czosnku i przyprawach. Chwilę smażyć. Dosypać soczewicę i wymieszać. Zalać wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier, wymieszać i chwilę pogotować. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka.
Zobacz też: TOP 10 przepisów na pyszną tartę
Zobacz też:TOP 10 pomysłów na obiad naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 10 dań ze szpinakiem naszych Czytelników
Zobacz też: Top 12 przepisów na pierogi naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 12 przepisów na pyszne ryby naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN