Po raz kolejny Pan Bartłomiej Szczoczarz – właściciel gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska, razem z miastem postanowili urządzić w Krakowie przedsmak świąt Bożego Narodzenia.
- Pan Bartłomiej podzieli się z mieszkańcami Krakowa różnego rodzaju darami świątecznymi, w tym rybami. To jest z naszej strony taki gest w stosunku do wszystkich tych krakowian, którzy chcą poczuć święta i ich atmosferę. Wierzę, że tak jak w poprzednich latach, tak i w tym roku akcja spotka się z wdzięcznością mieszkańców – powiedział wiceprezydent Andrzej Kulig
Bartłomiej Szczoczarz poinformował, że podobnie jak w poprzednich latach, udało się przygotować 10 tys. porcji ryby. Karpiowi po raz pierwszy będą towarzyszyły również ryby takie jak amur i tołpyga, które hodowca dodał na prośbę mieszkańców. Jak dodał, ze względu na większą liczbę mieszkańców Krakowa, powiększeniu uległa ilość niektórych dań, w tym kapusty z grochem do 3,5 t. Po raz pierwszy w tym roku na mieszkańców będzie czekać też barszcz czerwony.
- Skąd takie wagi i taka ilość? Ponieważ mamy 10-lecie pomocy charytatywnej i na to 10-lecie przygotowaliśmy 10 ton jedzenia – 3,5 tony kapusty, 3,5 tony litrów barszczu, 2 tony ryby i tona chleba. Łącznie wychodzi, że w tym roku wydamy ponad 50 tys. różnych porcji dań i podzielimy się potrawami z ponad 100 tysiącami ludzi – poinformował Bartłomiej Szczoczarz
W tym roku „Przedświąteczny karp dla mieszkańców” rozpocznie się 5 grudnia o godzinie 16.00 przy NCK. Kolejne poczęstunki odbędą się:
- 7 grudnia – na placu Wolnica
- 9 grudnia – okolice pętli tramwajowej Kurdwanów
- 12 grudnia – przy pętli Bronowice Małe
- 14 grudnia – na rondzie Mogilskim
- 16 grudnia – na Małym Rynku
To nie pierwsze wydarzenie tego rodzaju w przestrzeni miasta. Od dwóch lat, w pierwszych dwóch tygodniach grudnia miasto wraz z MOPS i Bartłomiejem Szczoczarzem spotykają się z mieszkańcami na terenie Krakowa, by podzielić się z nimi darmowymi potrawami. W ubiegłym roku, poczęstunki odbywały się od 7 grudnia, w 6 lokalizacjach miasta: Nowohuckie Centrum Kultury, Centrum Kongresowe ICE Kraków, plac Wolnica, przy Barbakanie, przy pętli na Kurdwanowie oraz na krakowskich Błoniach. Wówczas do dyspozycji mieszkańców było 10 tys. porcji usmażonego karpia, kapusta z grochem i pieczywo.
Przedsięwzięcie cieszyło się dużym zainteresowaniem mieszkańców, co potwierdzały długie kolejki, które ustawiały się na długo przed oficjalnym rozpoczęciem wydarzenia. W każdej lokalizacji rozdano około 1500 porcji.
- Te osoby nie dostaną ślubu kościelnego
- Tak wyglądał Kraków 1000 lat temu! Oto rekonstrukcja
- Tak oszukują nas sklepy spożywcze. TOP 10 nieczystych zagrań!
- Horoskop miesięczny na grudzień 2022 dla wszystkich znaków zodiaku
- Otwarto nowy prywatny akademik w Krakowie. Prawdziwy wypas dla studentów z kasą
- Budowa S7 na północy Małopolski. "Ekspresówka" widziana z góry robi wrażenie
Najpiękniejsze jarmarki świąteczne w Polsce
