
Rzeżucha jest wspaniałym, zielonym dodatkiem do wielkanocnych dekoracji
Kiełki rzeżuchy wyglądają bardzo dekoracyjnie. Są ciemnozielone i szybko rosną – w ciągu kilku dni można z nich stworzyć atrakcyjną „murawę”, która ozdobi wielkanocny stół. Wystarczy zaopatrzyć się w 1-2 paczki nasion rzeżuchy, watę, ligninę, waciki itp. oraz naczynie. Rodzaj naczynia zależy głównie od naszej wyobraźni. Możemy wykorzystać płaski talerz, paterę, różne miseczki, spodeczki, czy nawet... skorupki po jajkach.

Uprawa kiełków rzeżuchy jest bardzo łatwa
Naczynie wykładamy ligniną, watą itp., zwilżamy wodą i wysypujemy nasiona rzeżuchy. Warto zwrócić uwagę, żeby nasiona były rozmieszczone w miarę równomiernie, starajmy się nie pozostawić pustych miejsc.

Rzeżucha szybko zaczyna kiełkować, do dekoracji nadaje się po około tygodnu od wysiania
Nasiona rzeżuchy należy regularnie podlewać lub zraszać – podłoże powinno być stale wilgotne, ale nasiona nie mogą pływać w wodzie. Rzeżucha wykiełkuje już po dwóch-trzech dniach, ale żeby przyspieszyć proces wzrostu, warto ustawić naczynie w jasnym i ciepłym miejscu.
Uwaga – rzeżucha ma dość charakterystyczny zapach, który nie wszystkim odpowiada, ale jej walory dekoracyjne niwelują te niedogodności.

Z rzeżuchy łatwo tworzyć różne kształty i formy
Z nasion można usypać wybrany kształt. Talerz czy miseczkę możemy też odwrócić do góry dnem, obłożyć ligniną i obsypać nasionami. W ten sposób powstanie malowniczy zielony pagórek (ze względu na konieczność podlewania najlepiej taką „górkę” ustawić na dodatkowym talerzu).