https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

Gotowanie to moja pasja. Lubię moimi daniami sprawiać radość innym, bo niezastąpiony jest uśmiech na twarzy osoby obdarowanej. Swoimi przepisami dzielę się na blogu Tradycyjna Kuchnia Kasi - opowiada Katarzyna Jaworek z Mętkowa.

Składniki

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • por
  • 1/2 słoiczka cebulki marynowanej
  • 3 jajka
  • 3,5 łyżki majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wybrane dla Ciebie

Święto kultury w Mogilanach. Tydzień z folklorem, tańcami, warsztatami artystycznymi

NASZ PATRONAT
Święto kultury w Mogilanach. Tydzień z folklorem, tańcami, warsztatami artystycznymi

Designer Outlet Kraków od środka. Byliśmy na premierze przed wielkim otwarciem

Designer Outlet Kraków od środka. Byliśmy na premierze przed wielkim otwarciem

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska