https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym [PRZEPIS]

mad
Katarzyna Kośmider
Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym

- Krewetki nie są złe! A ta sałatka smakuje wyśmienicie - mówi katarzyna Kośmider, autorka bloga W kuchni Katie.

Składniki na trzy porcje

  • 250 g krewetek z ogonkami, bez głowy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 pomarańcze
  • 250 g mieszanki różnych sałat
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na mniejsze kawałki. Seler naciowy pokroić na cienkie paski, pomidorki koktajlowe na połówki, pomarańcze wyfiletować.
Na patelni na małym ogniu przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodać krewetki i chwilę smażyć.
Podlać krewetki białym winem i sokiem wyciśniętym z resztek pomarańczy. Odparować nadmiar płynu (tyle, by na patelni został sos do skropienia sałatki). Na koniec doprawić solą i pieprzem.
W półmiskach ułożyć sałatę, kawałki selera naciowego, połówki pomidorków koktajlowych, cząstki pomarańczy i krewetki. Całość polać sosem z patelni i posypać nasionami sezamu.

Zobacz też: Sałatka z młodych ziemniaków

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Ania
Aam am , pycha . Chociaż sama bym może nie próbowała bawić się krewetkami, na pewni bym coś zepsuła . Natomiast catering Hurry Up Shrimps przygotowuje je ideaaaalnie
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska