Katarzyna Kośmider, autorka bloga W kuchni Katie, poleca sałatkę z młodych ziemniaków.
Składniki dla 2-3 osób
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek)
- sól, pieprz do smaku
- 500 ml kefiru (do podania)
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Ugotować w lekko osolonej wodzie, do czasu, aż będą miękkie.
Rzodkiewkę i cebulę dymkę dokładnie wymyć, delikatnie osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Koperek drobno posiekać.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, pokroić na grubsze plasterki.
Ułożyć na talerzach lub półmisku pokrojone ziemniaki oraz plasterki rzodkiewki i dymki.
Danie skropić olejem, obficie posypać posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.