https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Samice strusi znoszą jaja od marca do września, jedno waży aż półtora kilograma

Lech Klimek
Strusica Felcia świetnie czuje się w Moszczenicy. Z jej piór pani Anna robi piękne wachlarze a ze skorupek jaj cudne  pisanki.
Strusica Felcia świetnie czuje się w Moszczenicy. Z jej piór pani Anna robi piękne wachlarze a ze skorupek jaj cudne pisanki. Lech Klimek

Wielkich ptaków było na początku w Moszczenicy dziewięć, teraz została tylko jedna, 15-letnia samica Felcia. Strusie wszystkim kojarzą się głównie z jajami.

Takie jajo „mieści” w sobie około 28 jajek kurzych, waży - 1,5 kg. Można z niego zrobić omlet dla dziesięciu osób.

Jajo można ugotować na twardo. Zajmuje to 90 minut. - Są bardzo delikatne, nie zawierają cholesterolu. Mają za to dużo wartości odżywczych. Skorupy wykorzystuje się również w zdobnictwie, jubilerstwie - zachwala Anna Jędrusiak.

Pani Anna mówi, że nigdy nie próbowała zrobić jajka na miękko. Te, które gotowała, przypominają jej w smaku te od gęsi. W jej kuchni powstawała też jajecznica.

- Nie jestem wielką zwolenniczką akurat tej potrawy - opowiada. - Jak się jednak doda do jajka kiełbaski czy cebulki, to da się zjeść - stwierdza rozbawiona.

Takie jajo, można oczywiście też włożyć do świątecznego koszyczka. Najlepiej w formie pisanki. Oczywiście pod warunkiem, że koszyczek będzie sporej wielkości.

Strusie to nie tylko jaja, ale przede wszystkim mięso. W Polsce ciągle jeszcze jest zbyt mały popyt na nkie. Powód? Wysoka cena, nawet 60 złotych za kilogram.

Zapewnia, że warto tyle wydać.

- Mięso ma bardzo mało cholesterolu i tłuszczu, ale dużo białka i żelaza. Poleca się je sportowcom, alergikom, osobom z anemią i chorobami układu krążenia. W smaku przypomina drób, choć czuć też aromaty dziczyzny. Wygląda jednak jak wołowina - mówi pani Anna.

Można z niego przygotować steki, zrazy, zupę, gulasz czy kotlety mielone.

Mięso jest właściwie tylko w udach ptaka. Ewentualnie szyja nadaje się na to, żeby zrobić z niej zupę.

WIDEO: Wielkanocna Zbiórka Żywności

Źródło: NTL Radomsko Sp. z o.o./x-news

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

l
lemur
A ja ptaka.
F
Fanstrusi
Sprobowal bym takiego jajeczka
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska