Sernik to ulubione ciasto Polaków. Przepisów na niego jest mnóstwo. Podstawą dobrego sernika jest oczywiście twaróg. Jednak tylko taki najwyższej jakości gwarantuje niepowtarzalny smak i apetyczny wygląd ciasta. Najlepszy jest ser tłusty (pamiętajmy, żeby go trzykrotnie zmielić!).
Nasza Czytelniczka proponuje sernik inny niż wszystkie – z dodatkiem kleiku mleczno-ryżowego. Skusicie się?
Sernik inny niż wszystkie – z kleikiem mleczno-ryżowym [PRZEPIS]

Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
Wykonanie ciasta:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 18-20 minut.
Składniki na masę serową:
- 500 g mielonego białego sera
- 80 g kleiku mleczno-ryżowego dla dzieci o dowolnym smaku (u mnie morelowy)
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
Wykonanie masy serowej:
Z białek ubić sztywną pianę.
Do osobnej miski wyłożyć ser, dodać cukier, kaszkę mleczno-ryżową, 3 żółtka i mleko. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu przykręcić do temperatury 160°C. Piec 65-70 minut. Ostudzić.
Składniki na polewę:
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka oleju
Wykonanie polewy
1/2 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce, resztę połamać w kostki, wyłożyć na duży talerz, dodać olej, rozpuścić na parze, wymieszać. Polać wierzch ostudzonego sernika, posypać tartą czekoladą.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga "Daktyle w czekoladzie"
