Sernik idealny: patenty na wagę smaku
Puszysty i kremowy sernik to marzenie wielu gospodyń domowych. Aby ciasto przybrało odpowiednio lekką i tym samym puszystą formę, należy do uprzednio przygotowanej masy serowej dodać ubite na sztywno białko jajka.
Równie ważna w przypadku sernika jest jego wilgotność. Idealny powinien po prostu rozpływać się w ustach. Tutaj z pomocą przychodzą dodane do masy serowej rodzynki, pokrojone w kostkę mango lub kawałki brzoskwini. Nadadzą one sernikowi nie tylko pyszny owocowy aromat, ale przede wszystkim sprawią, że będzie kremowy w smaku i wilgotny.
– Jest jeszcze jedna ważna rada dla smakoszy rodzynek w serniku – mówi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy. – Z racji tego, że są suche i przez to trochę twarde, warto wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie. Gdy już zmiękną, obtaczamy tylko rodzynki w mące, a następnie dodajemy je do gotowej masy sernikowej. Dzięki temu zabiegowi nie opadną na dno ciasta i będziemy mogli cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie wypieku.
Twaróg – podstawa dobrego sernika
I wreszcie – twaróg. Podstawa pysznego i zawsze udanego sernika. Jednak tylko taki najwyższej jakości gwarantuje niepowtarzalny smak i apetyczny wygląd ciasta. Najlepszy jest ser tłusty (pamiętajmy, żeby go trzykrotnie zmielić!), jednak z powodzeniem możemy przygotować pyszny sernik z dobrej, gotowej masy serowej.
Idealny sernik należy piec w niezbyt wysokiej temperaturze: maksymalna temperatura dla sernika to 180 stopni. Lepiej jednak piec dłużej w niższej temperaturze. Nie należy go też od razu wyciągnąć z piekarnika. Niech przestygnie spokojnie na kratce. Sernik nie lubi także zbyt długiego mieszania składników.
Dla każdego coś pysznego, czyli przepis na sernik z rosą
Dla wszystkich tych, którzy nie mają w swojej książce kucharskiej sprawdzonego przepisu na idealny sernik, przygotowaliśmy pyszną propozycję: sernik z rosą. Prosty w przygotowaniu będzie idealnym podwieczorkiem w rodzinnym gronie.
Przepis na sernik z rosą
Składniki na spód ciasta (wszystkie powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ szklanki cukru
- jajko
- żółtko
- 80 g masła ekstra
Sposób przygotowania spodu sernika
Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajko, żółtko i rozpuszczone na patelni masło. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy równomiernie na blaszkę natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą.
Składniki na masę serową
- kilogram twarogu sernikowego (np. Piątnica)
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki śmietanki 30%
- ½ szklanki mleka wiejskiego
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 4 żółtka
- ½ szklanki wiórek kokosowych
- 4 łyżki cukru
- szklanka rodzynek
Sposób przygotowania masy serowej
Najpierw zalewamy szklankę rodzynek gorącą wodą, by zmiękły. Następnie mikserem dokładnie mieszamy następujące składniki: twaróg, cukier, śmietankę, mleko, budyń, cukier wanilinowy, jajka i żółtka. Miękkie rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Tak przygotowaną wlewamy do blaszki wyłożonej wcześniej ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez godzinę. W międzyczasie ubijamy z białek
i 4 łyżek cukru sztywną pianę. Następnie wykładamy ją na wierzch wyjętego z piekarnika gorącego ciasta. Na koniec posypujemy sernik wiórkami kokosowymi i podpiekamy go jeszcze przez 10 minut w temp. 180 stopni, uważając, by się nie zarumienił.
Zobaczcie TOP 10 przepisów na serniki naszych Czytelników:
Zobacz też:
