Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik – na zimno, pieczony, a może spalony? Poznaj najlepsze przepisy

opr. Magda Smoleń
Sernik ma długą i bogatą historię, od wielu lat podbija serca i podniebienia łasuchów. Nie bez powodu to właśnie tym deserem częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich w starożytnej Grecji. Ta długowieczna miłość do twarogowej słodyczy sprawia, że codziennie powstają setki serników – na zimno, pieczonych, z galaretką, a nawet… spalonych.
Sernik ma długą i bogatą historię, od wielu lat podbija serca i podniebienia łasuchów. Nie bez powodu to właśnie tym deserem częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich w starożytnej Grecji. Ta długowieczna miłość do twarogowej słodyczy sprawia, że codziennie powstają setki serników – na zimno, pieczonych, z galaretką, a nawet… spalonych. fot. pixabay
Był znany już w starożytnej Grecji, ma swoje święto, może być pieczony lub przygotowany na zimno – sernik, bo o nim mowa, gości na wielu polskich stołach. Bez względu na porę roku czy okazję jest podstawowym i jednym z najczęściej przyrządzanych ciast w domowym zaciszu. Sernik jest również popularnym wyborem w kawiarniach i cukierniach. Każda pani domu ma na niego swój sposób. Odwieczny dylemat brzmi: jaką wersję wybrać? Poznajcie przepisy na sernik baskijski zwany „spalonym”, sernik pieczony z polskimi jabłkami i bitą śmietaną oraz sernik na sernik na zimno z serkiem homogenizowanym i galaretką

Sernik ma długą i bogatą historię, od wielu lat podbija serca i podniebienia łasuchów. Nie bez powodu to właśnie tym deserem częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich w starożytnej Grecji. Ta długowieczna miłość do twarogowej słodyczy sprawia, że codziennie powstają setki serników – na zimno, pieczonych, z galaretką, a nawet… spalonych.
Sernik baskijski pochodzący z Hiszpanii często potocznie jest nazywany właśnie w ten sposób, a to wszystko za sprawą mocno przypieczonej, wręcz skarmelizowanej powierzchni ciasta. Jednak jak przyrządzić to ciasto, by było idealne i zachwyciło domowników lub gości? Patent jest prosty – wykorzystaj najlepszej jakości nabiał, połącz z owocami i dodatkami, takimi jak galaretka czy bita śmietana! Pyszny efekt gwarantowany!

Sernik baskijski zwany „spalonym” [PRZEPIS]

Sernik baskijski zwany „spalonym”.
Sernik baskijski zwany „spalonym”.

Składniki:

  • 600 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 300 ml śmietanki Łaciatej 30 %
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Papier można wcześniej zwilżyć, żeby łatwiej było wykładać nim formę. Brzegi papieru zawijamy do góry, ponieważ sernik mocno rośnie w trakcie pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C (góra + dół). W misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy twaróg, śmietankę, sól i mąkę. Masę wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika, temperaturę obniżamy do 200 °C, pieczemy 40 minut. Po tym czasie sernik powinien mieć nieco miękki środek, masa zetnie się podczas studzenia. Wyciągamy ciasto z piekarnika, pozostawiamy na kilka godzin do wystudzenia.

Sernik pieczony z polskimi jabłkami i bitą śmietaną [PRZEPIS]

Składniki:
Spód:

  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 100 g ciasteczek amaretti
  • 120 g roztopionego masła Łaciate

Masa sernikowa:

  • 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
  • 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
  • 500 g jabłek
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g miękkiego masła ekstra Łaciate
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku

Bita śmietana:

  • 250 ml śmietanki Łaciata 30 %
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • mielony cynamon
  • miód płynny

Przygotowanie:
Biszkopty i amaretti kruszymy np. przy pomocy robota kuchennego a następnie łączymy z płynnym masłem. Spód kwadratowej tortownicy o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy przygotowane ciasto i dociskamy, aby uformować grubszą podstawę. Wstawiamy do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy (jedno pozostawiamy nieobrane, będzie wykorzystane do dekoracji), kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubsze plasterki i zalewamy sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C (góra, dół).
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy 50 g cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści. Masło miksujemy z pozostałym cukrem na puszysty krem. Cały czas ubijając dodajemy żółtka, a następnie skórkę otartą z cytryny, twaróg oraz budyń w proszku. Do powstałej masy łyżką dodajemy białka.
Na spód ciasta rozkładamy plasterki obranych jabłek. Wykładamy masę twarogową i wyrównujemy. Pieczemy przez 40-50 min (jeśli wierzch zrobi się zbyt rumiany, w międzyczasie nakrywamy papierem do pieczenia). Po wyjęciu studzimy do temperatury pokojowej.
Żelatynę rozpuszczamy w 40 ml gorącej wody i studzimy. Schłodzoną wcześniej śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym (przed ubijaniem śmietankę należy schłodzić przez min. 12h w temperaturze poniżej 6O°C). Łączymy z żelatyną i rozkładamy na serniku. Dekorujemy plasterkami jabłka, oprószamy mielonym cynamonem, polewamy miodem.

Sernik na zimno z serkiem homogenizowanym i galaretką [PRZEPIS]

Składniki:

  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego Rolmlecz
  • 200 ml śmietanki Łaciatej 30 %
  • 1/2 opakowania biszkoptów
  • galaretka np. malinowa
  • galaretka krystaliczna
  • opcjonalnie sezonowe owoce

Przygotowanie:
Dno tortownicy (24 cm) wykładamy folią spożywczą. Na niej układamy biszkopty. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w szklance wrzącej wody (250 ml). Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody. Galaretki muszą być wystudzone, ale płynne. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy partiami serek homogenizowany i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy krystaliczną galaretką i ponownie mieszamy. Gotową masę przelewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie po schłodzeniu wyjmujemy i układamy na masie pokrojone w plasterki owoce sezonowe. Zalewamy wystudzoną galaretką i całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Szukasz przepisu na inne serniki? Zobacz najlepsze przepisy naszych Czytelników:

Rewelacyjne ciasta na weekend:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska