Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie z suszonymi pomidorami w sosie musztardowym [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Śledzie z suszonymi pomidorami w sosie musztardowym

Gotowanie to moja pasja. Lubię moimi daniami sprawiać radość innym, bo niezastąpiony jest uśmiech na twarzy osoby obdarowanej. Swoimi przepisami dzielę się na blogu Tradycyjna Kuchnia Kasi - opowiada Katarzyna Jaworek z Mętkowa.

Składniki

  • 300 g śledzi matiasów
  • czerwona cebula
  • 80 g suszonych pomidorów
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Matiasy moczyć przez godzinę w wodzie. Potem osuszyć i skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w piórka, posolić i odstawić na 10 minut. Pomidory suszone pokroić w paski. Śledzie delikatnie wymieszać z pomidorami i cebulą. Wyłożyć na talerz. Majonez wymieszać z musztardą i przyprawami. Przygotowanym sosem polać śledzie. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska