Gotowanie to moja pasja. Lubię moimi daniami sprawiać radość innym, bo niezastąpiony jest uśmiech na twarzy osoby obdarowanej. Swoimi przepisami dzielę się na blogu Tradycyjna Kuchnia Kasi - opowiada Katarzyna Jaworek z Mętkowa.
Składniki
- 300 g śledzi matiasów
- czerwona cebula
- 80 g suszonych pomidorów
- sok z połowy cytryny
- łyżka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
Matiasy moczyć przez godzinę w wodzie. Potem osuszyć i skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w piórka, posolić i odstawić na 10 minut. Pomidory suszone pokroić w paski. Śledzie delikatnie wymieszać z pomidorami i cebulą. Wyłożyć na talerz. Majonez wymieszać z musztardą i przyprawami. Przygotowanym sosem polać śledzie. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.
Źródło: Dzień Dobry TVN