3 z 11
Poprzednie
Następne
Śledziówka 2023. TOP 10 przepisów na pyszne śledzie naszych Czytelników na ostatki [PRZEPISY]
Śledzie w oleju z miodem i warzywami Agnieszki Sznajder
Składniki
solone płaty śledziowe lub całe śledzie, które po namoczeniu należy wyfiletować
2 czerwone cebule
4 ogórki kiszone
1/2 szklanki oleju
5 łyżek octu winnego z białego wina
1 pełna łyżka miodu
liść laurowy
ziarna pieprzu i liścia angielskiego
Wykonanie
Ryby namoczyć na 24 godziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej.
Ogórki pokroić w słupki, cebulę w pióra, wymieszać składniki zalewy.
Śledzia pokroić w podłużne kawałki, ułożyć w słoju warstwowo z warzywami, zalać zalewą i do każdego słoika włożyć kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawić na 2-3 dni przed, aby wszystko się przegryzło.