Świeże śledzie w zalewie octowej – przepis. Kiedyś śledzie były potrawą… biedaków. Dziś coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Zobaczcie przepis na świeże śledzie w zalewie octowej. Palce lizać! Przepis naszej Czytelniczki Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”
Składniki na 2 słoiki po 600 ml
- 600 g tuszy świeżych śledzi
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Wykonanie
Śledzie umyć, odciąć ogon i płetwę grzbietową, pokroić na 3-4 kawałki. Obtoczyć w mące pszennej (nie solić), usmażyć na oleju. Wyjmować na ręcznik papierowy.
Składniki na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 2 i 1/2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
Wykonanie zalewy
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier. Zagotować.
Dodatkowe składniki do słoika:
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy
Wykonanie śledzi:
Do słoików włożyć przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Włożyć ryby, zalać bardzo gorącą zalewą, zakręcić. Ostudzić, włożyć do lodówki na przynajmniej 1-2 dni.
