Spis treści
Okazuje się, że ulubione smażone dania można przyrządzić w wersji fit bez uszczerbku na ich smaku, dzięki urządzeniom z funkcją air fry, czyli frytkownicy powietrznej.
Sojgonki z mięsem i warzywami z airfryer’a

2 porcje (8 sztuk)
25 minut
Ostrość: 1
Składniki:
1 słoik Warzyw do woka House of Asia
2 łyżeczki Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
1 opakowanie Papieru ryżowego kolorowego House of Asia
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
250 g mięsa mielonego
1/ 2 cebuli drobno pokrojonej
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Mięso, cebulę oraz czosnek podsmaż na oliwie.
2. Warzywa do woka opłucz pod zimną wodą, odsącz i pokrój. Przełóż do mięsa, dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj i smaż jeszcze 2-3 minuty.
3. Arkusz papieru zanurz na kilka sekund w wodzie. Na środek nałóż farsz i zwiń jak krokieta. Włóż do airfryer’a i piecz przez około 8 minut w 180°C.
Makaron instant z kurczakiem i grzybami z airfryer’a

2 porcje
35 minut
Ostrość: 0
Składniki:
1 opakowanie Makaronu instant House of Asia 200g
1/2 Puszki grzybów słomkowych House of Asia lub Shiitake w zalewie House of Asia pokrojonych w plastry
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
1 łyżeczka Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
50 g Pasty Kung Pao House of Asia
1 łyżeczka Białego sezamu House of Asia
1 łyżka Pędów bambusa House of Asia
100 g kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki
1/3 małej cukinii pokrojonej w kostkę
1/2 cebuli białej pokrojonej w piórka
800 ml wody
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody
2 łyżki dymki lub kolendry drobno pokrojonej
Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka zamarynuj w przyprawie chińskiej oraz sosie ostrygowym.
Makaron pokrusz i przełóż do naczynia airfryer’a. Dodaj pokrojone grzyby, kurczaka, pędy, cukinię oraz cebulę. Zalej wodą i gotuj przez około 25 minut w 175 stopniach.
Pastę kung pao wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. Polej makaron - około 5 minut przed końcem gotowania.
Gotowe danie podawaj z dymką oraz sezamem.
Pierś z kaczki po pekińsku z airfryer’a

2 porcje
25 minut
Ostrość: 0
Składniki:
2 piersi z kaczki
1,5 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
1/2 łyżeczki Przyprawy 5 smaków House of Asia
1 słoik Warzyw do woka House of Asia
1/2 łyżeczki Białego Sezamu House of Asia
Dowolny miks sałat
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kaczki oczyść i natnij skórę w kratkę, posyp przyprawą, solą i oliwą. Posmaruj połową sosu do kaczki po pekińsku.
2. Warzywa do woka przepłucz pod zimną wodą i dobrze odciśnij.
3. Piersi włóż do airfryer’a skórą do góry i ustaw 180°C oraz 10 minut. Po tym czasie wyjmij kaczkę, odczekaj 4 minuty i ponownie posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Warzywa do woka włóż do airfryer’a, następnie połóż na nich kaczkę i piecz całość kolejne 5 minut.
4. Wyjmij upieczone piersi i pozostaw do odpoczynku na około 4 - 5 minut. Pokrojoną pierś podawaj z warzywami do woka, sezamem oraz sałatą.
