https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Trzy azjatyckie hity z airfryera. Te dania z frytkownicy beztłuszczowej smakują obłędnie

oprac. Magda Smoleń
Zobacz przepis na chiński makaron, kaczkę po pekińsku i sajgonki z frytkownicy beztłuszczowej.
Zobacz przepis na chiński makaron, kaczkę po pekińsku i sajgonki z frytkownicy beztłuszczowej. materiały prasowe
Airfryer to urządzenie, które szturmem podbija serca Polaków. Za pomocą frytkownicy beztłuszczowej w kilkanaście minut wyczarujesz smaczne, zdrowe i domowe potrawy. A jeśli masz ochotę na trochę egzotyki – zobacz przepis na chiński makaron, kaczkę po pekińsku i sajgonki.

Spis treści

Okazuje się, że ulubione smażone dania można przyrządzić w wersji fit bez uszczerbku na ich smaku, dzięki urządzeniom z funkcją air fry, czyli frytkownicy powietrznej.

Sojgonki z mięsem i warzywami z airfryer’a

Sojgonki z mięsem i warzywami z airfryer’a
Sojgonki z mięsem i warzywami z airfryer’a
materiały prasowe

2 porcje (8 sztuk)

25 minut

Ostrość: 1

Składniki:

  • 1 słoik Warzyw do woka House of Asia

  • 2 łyżeczki Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia

  • 1 opakowanie Papieru ryżowego kolorowego House of Asia

  • 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

  • 250 g mięsa mielonego

  • 1/ 2 cebuli drobno pokrojonej

  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone

  • 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Mięso, cebulę oraz czosnek podsmaż na oliwie.

2. Warzywa do woka opłucz pod zimną wodą, odsącz i pokrój. Przełóż do mięsa, dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj i smaż jeszcze 2-3 minuty.

3. Arkusz papieru zanurz na kilka sekund w wodzie. Na środek nałóż farsz i zwiń jak krokieta. Włóż do airfryer’a i piecz przez około 8 minut w 180°C.

Makaron instant z kurczakiem i grzybami z airfryer’a

Makaron instant z kurczakiem i grzybami z airfryer’a
Makaron instant z kurczakiem i grzybami z airfryer’a
materiały prasowe

2 porcje

35 minut

Ostrość: 0

Składniki:

  • 1 opakowanie Makaronu instant House of Asia 200g

  • 1/2 Puszki grzybów słomkowych House of Asia lub Shiitake w zalewie House of Asia pokrojonych w plastry

  • 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

  • 1 łyżeczka Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia

  • 50 g Pasty Kung Pao House of Asia

  • 1 łyżeczka Białego sezamu House of Asia

  • 1 łyżka Pędów bambusa House of Asia

  • 100 g kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki

  • 1/3 małej cukinii pokrojonej w kostkę

  • 1/2 cebuli białej pokrojonej w piórka

  • 800 ml wody

  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody

  • 2 łyżki dymki lub kolendry drobno pokrojonej

  • Pieprz czarny do smaku



Sposób przygotowania:

Kurczaka zamarynuj w przyprawie chińskiej oraz sosie ostrygowym.

Makaron pokrusz i przełóż do naczynia airfryer’a. Dodaj pokrojone grzyby, kurczaka, pędy, cukinię oraz cebulę. Zalej wodą i gotuj przez około 25 minut w 175 stopniach.

Pastę kung pao wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. Polej makaron - około 5 minut przed końcem gotowania.

Gotowe danie podawaj z dymką oraz sezamem.

Pierś z kaczki po pekińsku z airfryer’a

Pierś z kaczki po pekińsku z airfryer’a
Pierś z kaczki po pekińsku z airfryer’a
materiały prasowe

2 porcje

25 minut

Ostrość: 0


Składniki:

  • 2 piersi z kaczki

  • 1,5 łyżki Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia

  • 1/2 łyżeczki Przyprawy 5 smaków House of Asia

  • 1 słoik Warzyw do woka House of Asia

  • 1/2 łyżeczki Białego Sezamu House of Asia

  • Dowolny miks sałat

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • Sól


Sposób przygotowania:

1. Pierś z kaczki oczyść i natnij skórę w kratkę, posyp przyprawą, solą i oliwą. Posmaruj połową sosu do kaczki po pekińsku.

2. Warzywa do woka przepłucz pod zimną wodą i dobrze odciśnij.

3. Piersi włóż do airfryer’a skórą do góry i ustaw 180°C oraz 10 minut. Po tym czasie wyjmij kaczkę, odczekaj 4 minuty i ponownie posmaruj sosem do kaczki po pekińsku. Warzywa do woka włóż do airfryer’a, następnie połóż na nich kaczkę i piecz całość kolejne 5 minut.   

4. Wyjmij upieczone piersi i pozostaw do odpoczynku na około 4 - 5 minut. Pokrojoną pierś podawaj z warzywami do woka, sezamem oraz sałatą.



emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska