Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledziówka 2023. W ostatni dzień karnawału – 21 lutego – jedzmy śledzie! Na bogato! [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Śledziówka w 2021 roku wypada 16 lutego. Zobaczcie przepisy na pyszne śledzie na ostatki!
Śledziówka w 2021 roku wypada 16 lutego. Zobaczcie przepisy na pyszne śledzie na ostatki! fot. pixabay
Śledziówka w 2023 roku wypada 21 lutego. A jak śledziówka – to oczywiście pyszny śledzik. Nie macie pomysłu na ostatkowego śledzika? Służymy pomocą i przepisami. Śledzie na bogato!

Skąd się wziął śledzik na ostatki? W tradycji chrześcijańskiej to ostatnia okazja, by nagrzeszyć przed wielkim postem. Nagrzeszcie więc pysznymi śledziami! Na bogato!

Poniżej znajdziecie przepisy na pyszne śledzie na śledziówkę 2021:

  • Sarmackie śledzie marynowane w miodzie i soku z cytryny
  • Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami
  • Śledzie po kaszubsku
  • Sałatka śledziowa z ananasem
  • Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą
  • Śledzie z rodzynkami w pomidorach
  • Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich

Sarmackie śledzie marynowane w miodzie i soku z cytryny [PRZEPIS]

Sarmackie śledzie marynowane w miodzie i soku z cytryny.
Sarmackie śledzie marynowane w miodzie i soku z cytryny. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • 50 dag filetów śledziowych (matiasów)
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 5 łyżek płynnego miodu wielokwiatowego
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 2 średnie cebule
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie
Oliwę, miód i sok z cytryny podgrzać do momentu, aż powstanie jednolita zalewa, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokruszony liść, ziele oraz sól i pieprz.
Tak przygotowaną marynatą zalać śledzie i zostawić na całą noc w lodówce.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami [PRZEPIS]

Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami.
Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami. Fot. KGW z Konaszówki

Składniki

  • 10 płatów śledziowych
  • 5 cebul
  • natka pietruszki
  • 100 ml miodu
  • 20 dag wędzonych śliwek
  • 100 ml nalewki śliwkowej
  • 200 ml czerwonego wina
  • 10 liści laurowych
  • 20 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • goździki
  • pieprz czarny
  • sól, cukier

Wykonanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, posypać solą i cukrem. Miód zagotować, wrzucić do niego śliwki, ostrożnie dodać nalewkę i czerwone wino, liście laurowe, ziele angielskie, ocet balsamiczny i goździki. Zaprawę gotować do zredukowania do 1/3 objętości płynu. Wystudzić, wymieszać z cebulą. Śledzie ułożyć w naczyniu i warstwami przekładać zaprawą. Przykryć i pozostawić na 12 godzin. Przed podaniem śledzie zwinąć w pierścienie, spiąć wykałaczkami i napełnić śliwkową zaprawą.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Śledzie po kaszubsku [PRZEPIS]

Śledzie po kaszubsku.
Śledzie po kaszubsku. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki:

  • ok. 60 dag filetów śledziowych
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka octu
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, ostra papryka

Wykonanie śledzi po kaszubsku:
Namoczone (najlepiej przez noc) filety śledziowe pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zezłocić.
Dolać resztę oleju, łyżkę octu, pokruszone listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ogórki.
Zalać wodą i koncentratem pomidorowym.
Doprawić cukrem i dokładnie wymieszać.
Dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać śledzie, doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie wymieszać i zdejmujemy w ognia. Odstawić do ostudzenia.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Sałatka śledziowa z ananasem [PRZEPIS]

Sałatka śledziowa z ananasem.
Sałatka śledziowa z ananasem. Fot. Dominika Madaj

Składniki
1/2 kg śledzi matiasów
3 cebule czerwone
puszka ananasów
1/2 szklanki majonezu
mały jogurt ananasowy
łyżka stołowa curry

Wykonanie
Śledzie pokroić w paski. Cebule pokroić w piórka i sparzyć gorącą wodą. Ananasy, jeśli nie są w kawałkach, pokroić w kostkę. Majonez, jogurt i curry połączyć, wlać na pozostałe składniki. Odstawić na trzy godziny do lodówki.
Przepis Dominiki Madaj

Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą [PRZEPIS]

Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą.
Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na tatara śledziowego

  • 5 matiasów solonych
  • 15 sztuk pieczarek marynowanych
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 strąki papryki czerwonej marynowanej
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie
Ciasto: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniesć ciasto. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki. Kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki. Babeczki piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Tatar śledziowy: Śledzie moczyć godzinę we wodzie. Matiasy skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Pamarańczę i cebulę obrać i także pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przełożyć do salaterki. Dodać oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Tatarem śledziowym wypełnić upieczone kruche babeczki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Śledzie z rodzynkami w pomidorach [PRZEPIS]

Śledzie z rodzynkami w pomidorach.
Śledzie z rodzynkami w pomidorach. Fot. Andżelika Knop

Składniki

  • 7 filetów śledziowych a'la matias 
  • 250 g rodzynek sułtańskich 
  • 2 średnie cebule 
  • sok z połowy cytryny 
  • szklanka ketchupu pikantnego 
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 
  • sól, gałka muszkatołowa

Składniki na marynatę

  • 1 l wody 
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziela angielskie 
  • 4 goździki 
  • 4 kulki pieprzu 
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 średnie cebule pokrojone w półplasterki 

Wykonanie
Do garnka wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pieprz, ocet, cukier i cebulę. Całość zagotuj, a następnie pozostaw do przestygnięcia. Następnie do marynaty przełóż filety i odstaw je na 24 godziny w chłodne miejsce.  
Po tym czasie filety śledziowe wyjmij z marynaty, pokrój na trzycentymetrowe kawałki.
Cebulę obierz, pokrój w plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut.  Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a następnie podsmaż na niej cebulę, po czym dodaj odsączone rodzynki, lekko posól i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj ketchup z olejem, dodaj ostudzoną cebulę z rodzynkami, sok z cytryny, dopraw do smaku. Do sosu dodaj pokrojone filety śledziowe, wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 2 godziny. Podawaj z pieczywem.
Przepis Andżeliki Knop

Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich.
Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Składniki

  • 4 płaty śledzia solonego 
  • 4 łyżki sałatki jarzynowej 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 2 średnie cebule  
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego 
  • 1 cytryna 
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier 

Wykonanie
Śledziki wymoczyć około  1 godziny , w tym czasie pokroić cebulkę w wiórki, lekko posolić, posypać 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu.  Cebulkę mocno zgnieść i zostawić na 20 minut.
Po tym czasie mocno wygnieść: powinna puścić sok. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Następnie  dodać do niej majonez i wymieszać.   Na talerz nałożyć sałatkę na 4 kupki, następnie każdą owinąć płatem śledziowym.  Na środku powstałej potrawy nałożyć połówkę jajka i przykryć to umiejętnie kopczykiem z cebuli.

Macie ochotę na inne śledzie? Zobaczcie kolejne przepisy!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska