
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Marii Cebuli
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki
szklanka mleka
5 dag drożdży
2 żółtka
jajko
3/4 szklanki cukru
10 dag masła
szczypta soli
Składniki na kruszonkę
10 dag masła
10 dag cukru
10 dag mąki
Dodatkowo
2 kg śliwek
cynamon
cukier puder do posypania po upieczeniu
Wykonanie
Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, dodać żółtko i jajko. Ubić na gładką masę, dodać ciepłe mleko, mąkę i sól. Wyrobić, tak żeby ciasto odchodziło od rąk. Do ciasta dodać roztopione i ostudzone masło. Zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrobić kruszonkę. Podane składniki połączyć i wstawić do lodówki.
Śliwki wydrylować i pokroić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na blachę. Ułożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.

Tarta ze śliwkami i orzechami
Składniki
30 dag mąki
150 gramów kostki do pieczenia Kasia
50 gramów cukru trzcinowego
3 żółtka jajek
1 białko jajka
60 dag śliwek
150 gramów cukru żelującego
20 dag orzechów nerkowca
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie
Mąkę i cukier połączyć z posiekaną kostką do pieczenia Kasia. Dodać żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche - kilka łyżek wody. Zagnieść. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Boki formy o średnicy 24 cm wysmarować kostką do pieczenia i oprószyć mąką, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
Ciasto przełożyć delikatnie do formy i wykleić nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuć widelcem.
Śliwki pokroić na połówki i usunąć pestki. 2/3 orzechów drobno posiekać i wymieszać z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
Całość wyłożyć na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypać resztą (lekko posiekanych) orzechów.
Wystające brzegi ciasta zwinąć do środka na owoce, posmarować białkiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Odstawić do wystudzenia.

Domowa śliwkowa nutella Joanny Tokarz, autorki bloga Kuchnia w czekoladzie
Składniki
1 i 1/2 kg śliwek węgierek
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
2 pełne łyżki kakao
400 g cukru kryształu
100 g orzechów włoskich
Wykonanie
Śliwki umyć, wyjąć pestki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać cukier i smażyć na małym ogniu ok. 2 godziny często mieszając. Do wysmażonych, gęstych powideł dodać pokruszoną czekoladę, kakao oraz zmielone orzechy. Całość smażyć jeszcze około 20 minut, a następnie przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dobrze zakręcone wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pasteryzować 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a słoiczki nutelli zostawić w nim do całkowitego ostudzenia.

Jaglane knedle ze śliwkami Andżeliki Knop, autorki bloga W zielonej Kuchni
Składniki
woreczek kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 małych węgierek
Wykonanie
Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie już miękka, przełożyć ją do misy blendera (ważne, aby była jeszcze ciepła), dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
Z otrzymanej masy uformować niewielkie placuszki, na ich środku poukładać połówki wydrylowanych śliwek i zlepić dokładnie, a następnie uformować na kształt kuli. Gotowe knedle gotować około 4 minut we wrzącej wodzie. Knedle podawać z ulubionymi dodatkami, na przykład polać mlekiem kokosowym.