
Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
1 kg ziemniaków
szklanka mąki pszennej
szklanka maki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 kg małych moreli (lub śliwek)
20 kostek cukru
szklanka śmietany
cukier waniliowy (16 g)
3 łyżeczki cukru kryształu
cynamon do posypania
Wykonanie
Owoce umyć, osączyć, naciąć do połowy, usunąć pestki, a w ich miejsce włożyć po kostce cukru, „zamknąć” owoc. Jeśli nie mamy cukru w kostkach, możemy użyć zwykłego wsypując po ok. 1/2 łyżeczki do każdej moreli/śliwki. Zimne ziemniaki przeciśnięte przez praskę przełożyć do miski, wbić jajka i wyrobić ciasto dosypując mąkę.
Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, może się lepić, ale to nie przeszkadza. Podzielić. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i na środku położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi formując kulę.
Knedle kłaść na osolony wrzątek (w dwóch turach, nie wszystkie na raz), po zagotowaniu wody zmniejszyć nieco ogień (woda ma lekko wrzeć) i gotować ok. 8-10 minut. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Można posypać cynamonem. Można też polać knedle roztopionym masłem z bułką tartą.

Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi Andżeliki Knop, autorki bloga W zielonej kuchni
Składniki
1 kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych)
20 dag posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie
Śliwki umyć, osuszyć i wyciągnąć z nich pestki. Następnie przełożyć je do garnka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody (ok. 2 łyżek). Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby śliwki się nie przypaliły.
Powidła będą gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się. Powinno to trwać ok. 1,5 godziny. Jednak im dłużej będziemy smażyć powidła, tym będą słodsze. Pod koniec smażenia dodać posiekane orzechy włoskie, dokładnie wymieszać.
Gorące powidła przełożyć do niewielkich słoiczków, mocno je zakręć i postawić do góry dnem, aby zakrętki dobrze trzymały.
Powidła śliwkowe znakomicie sprawdzają się do naleśników, owsianek, czy też do różnych ciast i ciasteczek.

Garus, czyli zupa ze śliwek według gospodyń z Gołczy
Składniki
śliwki (damaszki lub węgierki)
kwaśna śmietana
cukier, sól do smaku
Dodatkowo
ziemniaki
Wykonanie
Do dwulitrowego garnka nałożyć śliwki, zalać wodą. Gotować, aż śliwki się rozpadną. Doprawić cukrem i odrobiną soli, dodać zahartowaną kwaśną śmietanę. Można podawać z ziemniakami.