Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bezglutenowe ciasto drożdżowe...
fot. materiały prasowe

Słodkie wypieki bez glutenu! Zobacz TOP 5 bezglutenowych deserów [PRZEPISY]

Bezglutenowe ciasto drożdżowe


Składniki
mąka bezglutenowa - 2 szklanki
kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
drożdże - 25 gramów
jajka - 1 sztuka
żółtka - 1 sztuka
cukier - 125 gramów
mleko - 100 mililitrów
owoce - 300 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
mąka kukurydziana - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki

Wykonanie
1. Jajko i żółtko utrzyj z cukrem na puch.
2. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Drożdże rozpuść w letnim mleku.
3. Do utartych jajek dodaj mąkę bezglutenową i rozpuszczone drożdże.
4. Na koniec wlej przestudzoną Kasię i dokładnie wymieszaj mieszadłami miksera.
5. Ciasto wyjmij j na stół, zagnieć, lekko rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 26 cm. Na cieście połóż połówki pozbawionych pestek owoców.
6. Całość posyp kruszonką zagniecioną w palcach z mąki kukurydzianej, cukru i Kasi. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.

Zobacz również

Polska królowa Madrytu. Zdetronizowała Arynę i śrubuje niesamowite rekordy [WIDEO]

Polska królowa Madrytu. Zdetronizowała Arynę i śrubuje niesamowite rekordy [WIDEO]

Krzysztof Lijewski i Miłosz Wałach skomentowali mecz: Było widać zmęczenie fizyczne

Krzysztof Lijewski i Miłosz Wałach skomentowali mecz: Było widać zmęczenie fizyczne

Polecamy

Przylecieli do Krakowa ze sfałszowanymi paszportami. Mają zgłaszać się co miesiąc

Przylecieli do Krakowa ze sfałszowanymi paszportami. Mają zgłaszać się co miesiąc

Liga Mistrzów siatkarzy: „Igła” typuje zwycięzcę finału w Antalyi

Liga Mistrzów siatkarzy: „Igła” typuje zwycięzcę finału w Antalyi

Giro d'Italia. Startuje wyścig, 22. tour Rafała Majki

Giro d'Italia. Startuje wyścig, 22. tour Rafała Majki