7 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Ciasto kryształek...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b2/4d/5e995350c5426_o_large.jpg)
fot. Fot. mad
Smaki dzieciństwa. Ciasta i desery rodem z PRL. TOP 10 deserów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ciasto kryształek
Składniki
6 galaretek (trzy różne kolory)
50 g żelatyny
1/2 litra śmietany kremówki
szklanka kefiru
szklanka cukru
cukier waniliowy
Wykonanie
Przygotować galaretki (każdy kolor osobno!). Po ostygnięciu pokroić je w kostkę. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dolać do szklanki gorącą wodę, żeby żelatyna się rozpuściła. Śmietanę, kefir, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodać pokrojone w kostkę galaretki, ostrożnie dolać żelatynę, delikatnie wymieszać i szybko wylać na blachę. Poczekać aż stężeje.
Przepis Marii Cekiery