![Ciasto „metrowiec”...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/79/6e/5e9953aa8c316_o_large.jpg)
Smaki dzieciństwa. Ciasta i desery rodem z PRL. TOP 10 deserów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ciasto „metrowiec”
Składniki na ciasto
7 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wody
2 łyżki kakao
Składniki na masę
kostka masła
1/2 kostki margaryny Kasi
szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy
1/2 litra śmietany kwaśnej 18 proc.
Składniki na polewę czekoladową
1/2 kostki margaryny Kasi
5 łyżek śmietany kwaśnej
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
Wykonanie ciasta
Jajka utrzeć razem z cukrem na pulchną masę. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodać mąki, proszek do pieczenia i wodę. Wszystkie składniki połączyć. Nie zapomnieć o szczypcie soli. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Upiec dwa ciasta w wąskich foremkach. Po upieczeni ciasto pozostawić do wystygnięcia, następnie pokroić równe kromki. Złożyć ciasto na przemian – raz ciasto białe, następnie masa, potem ciasto ciemne. W taki sposób uzyskamy dwa ciasta o ciekawym kształcie.
Masa
Wszystkie składniki utrzeć. Przy wykonywaniu masy uważać, aby nie dodać zbyt dużo śmietany na raz, bo może się ściąć. Ważne, aby śmietana miała temperaturę pokojową – ułatwia to ucieranie razem z masłem.
Polewa
Wszystkie składniki polewy podgrzać aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą posmarować obydwa ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Można posypać kokosem. Ciasto kroimy na skos.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej