Smaki dzieciństwa. Ciasta i desery rodem z PRL. TOP 10 deserów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Blok czekoladowy
Dziś odczarujemy blok czekoladowy, który w czasach PRL gospodynie przygotowywały na bazie margaryny. Bo z masłem był problem. Nie oszukujmy się: nie był to smak, którym zachwycalibyśmy się dzisiaj. Mój blok czekoladowy to wersja „czyszczę spiżarkę”. Użyjcie masła i dobrej jakości kakao, a wyjdzie naprawdę fajny deser, który je się z przyjemnością – mówi Agnieszka Delkowska, autorka popularnego bloga Lady Kitchen.
Składniki
250 g masła
1/2 szklanki mleka
2/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
4 kopiaste łyżki ciemnego kakao dobrej jakości
2 szklanki mleka w proszku
Dodatki
W sumie 1,5 szklanki - ja użyłam płatków kukurydzianych, posiekanych wafelków, orzechów laskowych, resztkę muesli, granoli. Możecie użyć dowolnych orzechów, suszonych owoców, herbatników itp.
Wykonanie
Mleko, cukier, masło, kakao podgrzać na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści, a kakao połączy i będzie lśniący płyn. Dodać szybko mleko w proszku i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wsypać dodatki, wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą bądź papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na całą noc. Gotowe.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga Lady Kitchen