Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga Mania Wypiekania, poleca ciasto "z dzieciństwa".
Składniki na ciasto
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 4 łyżki wody
Składniki na masę serową
- 500 g sera białego
- szklanka cukru
- budyń śmietankowy (bez cukru)
- pół kostki masła (miękkiego)
- 2 jajka
Wykonanie
Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować w rondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę nakładać kupkami na ciemne ciasto.
Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN