https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smaki dzieciństwa: ciasto „cielaczek” z masą serową [PRZEPIS]

Anna Cyganik-Idęć
Anna Cyganik-Idęć
Ciasto „cielaczek”

Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga Mania Wypiekania, poleca ciasto "z dzieciństwa".

Składniki na ciasto

  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2  szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 4 łyżki wody

Składniki na masę serową

  • 500 g sera białego
  • szklanka cukru
  • budyń śmietankowy (bez cukru)
  • pół kostki masła (miękkiego)
  • 2 jajka

Wykonanie
Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować w rondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę nakładać kupkami na ciemne ciasto. 
Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

B
Bobo
Podatnik info na każdym kroku sprawdza wszystko, więc nie ma tam miejsca na błędy. A jeśli już coś się nie zgodzi, to zawsze można złożyć równie szybko korektę w tym samym programie.
K
Karina
Podatnik info - kompletny i profesjonalny. Niczego nie brakuje.
K
Krakus
Każdego roku aktualizowany jest podatnik.info, więc polecam, bo jest bezpiecznie się rozliczyć tam ze względu na akutualną wersję.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska