Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki dzieciństwa: ciasto „cielaczek” z masą serową [PRZEPIS]

Anna Cyganik-Idęć
Anna Cyganik-Idęć
Ciasto „cielaczek”

Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga Mania Wypiekania, poleca ciasto "z dzieciństwa".

Składniki na ciasto

  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2  szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 4 łyżki wody

Składniki na masę serową

  • 500 g sera białego
  • szklanka cukru
  • budyń śmietankowy (bez cukru)
  • pół kostki masła (miękkiego)
  • 2 jajka

Wykonanie
Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować w rondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę nakładać kupkami na ciemne ciasto. 
Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska