https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smakuje i pachnie jak czerwony burak. Jest... biały

Celem numer jeden dla białego buraka z Torunia jest branża przetwórcza
Celem numer jeden dla białego buraka z Torunia jest branża przetwórcza nadesłane
Powstała w Toruniu, ma urozmaicić kuchnię i uratować nas przed uporczywymi plamami. Poznaj „śnieżną kulę” - nową odmianę buraka ćwikłowego. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas! Ma smak, zapach i konsystencję czerwonego, ale zaskakuje nas brakiem barwnika.

Pierwsza odmiana zarejestrowana w Unii Europejskiej pochodzi z Torunia, nie jest modyfikowana genetycznie. - To efekt długiej, bo trwającej aż kilkadziesiąt lat, pracy hodowców - opowiada Andrzej Hornowski ze spółki Torseed. Białą odmianę stworzyli oni, selekcjonując różne buraki drogą naturalnego krzyżowania.

 

Rodzima odmiana pojawiła się m.in. w Berlinie podczas tegorocznych międzynarodowych targów Grüne Woche. Uczestnicy Zielonego Tygodnia mogli spróbować naturalnego soku z jabłek i białych buraków. 

 

Wśród opcji na wykorzystanie „śnieżnej kuli” jest sok z kwaszonego białego buraka. Była również testowana pod kątem produkcji... chipsów.

 

Tutaj więcej informacji o białym buraku

 

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska