
Smoothie z buraka, jabłka i banana Anny Cyganik-Idęć
Składniki
banan
jabłko
burak (surowy)
500 ml soku owocowego (najlepiej tłoczonego bez cukru, np. jabłkowego)
Wykonanie
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ćwiartki. Buraka i banana obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować w blenderze na gładki mus. Dolać sok i zmiksować na gładko.

Zielony koktajl Katarzyny Skuty
Składniki
duży kefir
2 ogórki gruntowe
garść szpinaku
jabłko, gruszka, kiwi
sałata masłowa, ok. 5-6 liści
woda mineralna
Wykonanie
Wszystkie składniki zmiksować razem. W celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji można dolać wody mineralnej, według uznania.

Czerwony koktajl z buraków Andżeliki Knop
Składniki
2 pieczone buraki
400 ml soku marchwiowego, świeżo wyciskanego
seler naciowy
ok. 1 cm świeżego imbiru
woda
Wykonanie
Buraki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Ułożyć je na blasze do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą morską. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy buraki zrobią się miękkie, wyjąć je z piekarnika i wystudzić. Następnie pokroić je na małe kawałki, przełożyć do blendera, dodać pokrojony seler naciowy, sok marchwiowy oraz starty imbir. Miksować, aż do uzyskania płynnej konsystencji. W razie potrzeby (gdy wyjdzie nam bardziej mus niż koktajl) dodać wodę mineralną i ponownie zmiksować.

Napój Shreka Iwony Borowiec
Składniki
garść szpinaku
opcjonalnie parę listków jarmużu
banan
pół jabłka
pół gruszki
pół pomarańczy
trochę soku cytrynowego na smak
trochę wody mineralnej
Wykonanie
Owoce pokroić w cząstki. Do kielicha blendera wrzucić wszystkie składniki. Dolać trochę wody mineralnej, żeby koktajl był kremowo-płynny i miksować przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.