Smak lata przypomną suszone pomidory - mówi Agnieszka Sznajder ze Starego Sącza, autorka bloga Apetyczna Babeczka.
Składniki
- pomidory koktajlowe lub każda inna odmiana
- sól kamienna niejodowana
Zalewa
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 4-5 ząbków czosnku na słoik 330 ml
- bazylia świeża lub suszona
Wykonanie
Pomidory umyć, pokroić na połówki, ułożyć na blaszkach, posypać niewielką ilością soli. Suszyć pomidory do czasu, aż miąższ pozbawimy wilgoci.
Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, dodać świeżą lub suszoną bazylię, słoik wypełnić pomidorami. Oliwę podgrzać (nie zagotować!), zalać gorącą, zakręcić słoje. Słoiki nie wymagają pasteryzacji.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN