https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Suszone pomidory w oliwie [PRZEPIS]

Agnieszka Sznajder
Suszone pomidory w oliwie.

Smak lata przypomną suszone pomidory - mówi Agnieszka Sznajder ze Starego Sącza, autorka bloga Apetyczna Babeczka.

Składniki

  • pomidory koktajlowe lub każda inna odmiana
  • sól kamienna niejodowana

Zalewa

  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • 4-5 ząbków czosnku na słoik 330 ml
  • bazylia świeża lub suszona

Wykonanie
Pomidory umyć, pokroić na połówki, ułożyć na blaszkach, posypać niewielką ilością soli. Suszyć pomidory do czasu, aż miąższ pozbawimy wilgoci.
Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, dodać świeżą lub suszoną bazylię, słoik wypełnić pomidorami. Oliwę podgrzać (nie zagotować!), zalać gorącą, zakręcić słoje. Słoiki nie wymagają pasteryzacji.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska