https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Świątecznego karpia przygotuj już dziś, a w wigilię rodzina ci podziękuje i wyczyści talerze

mad
Takiego karpia na wigilię przygotujesz dwa tygodnie wcześniej.
Takiego karpia na wigilię przygotujesz dwa tygodnie wcześniej. 123 RF
Nikt z rodziny nie lubi smażonego karpia? Zrób tę rybę nieco inaczej! Rodzina będzie zachwycona! Co ważne – tego świątecznego karpia przygotujesz na dwa tygodnie przed wigilią. Odpadnie więc przygotowywanie świątecznej potrawy na ostatnią chwilę.

Karp na wigilijnym stole pojawić się musi. Niekoniecznie tradycyjnie smażony. Zobacz przepis na świątecznego karpia, za który rodzina Ci podziękuje.

Jak wybrać dobrego karpia na święta?

Ale pamiętajmy! Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży i zdrowy - jemy go przecież często tylko ten jeden raz w roku. Należy przygotować go tak, aby ta tradycyjna, świąteczna ryba smakiem i apetycznym wyglądem zadowoliła nawet jej największych sceptyków. Zanim jednak przejdziemy do jej przyrządzania, należy wcześniej prawidłowo ją wybrać. Taka ryba powinna mieć krągły brzuch i naturalny kolor.

W szczególności warto jednak zwrócić uwagę na warunki, w których trzymana jest żywa ryba, a także na jej oczy i skrzela. Zdrowy karp nie może być poobijany, ani mieć plam, wklęśnięć i uszkodzeń na skórze. W wodzie powinien przyjmować naturalną, pionową pozycję.

Ponadto, jeśli kupujemy karpia w całości, kolor jego skrzeli powinien być ciemnoczerwony, nie blady. Jeżeli te nie są jaskrawe, o żywym kolorze, to oznacza, że ryba swoje ostatnie chwile spędziła w nienajlepszych warunkach. Oczy karpia powinny być szkliste, wyraźne i wypukłe. Mętne powinny wzbudzić nasz niepokój. Co więcej - skrzela i łuski muszą być lśniące i dobrze przylegać do tuszy ryby.

Wigilijny karp nieco inaczej

Składniki

  • litr zimnej, wcześniej przegotowanej wody

  • karp

  • 1/4 l octu

  • 3 duże łyżki cukru

  • 1 i 1/2 dużej łyżki soli

  • 3 duże cebule

  • 5 liści laurowych

  • mała łyżeczka ziela angielskiego


Wykonanie
Wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojoną w plasterki cebulę ugotować i ostudzić.
Obrane ryby wymyć i pokroić w dzwonka. Układać w słoikach przekładając cebulą z zalewy.
Zalać zalewą (ta ilość zalewy wystarcza na 3 słoje).
Słoje włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pięć minut. Po ostygnięciu słoje wstawić w chłodne miejsce. Po 14 dniach ryba jest gotowa do zjedzenia.







emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska