https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczny bigos z wołowiną, wieprzowiną, kiełbasą i boczkiem na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Redakcja
Przepis na świąteczny bigos z wołowiną, wieprzowiną, kiełbasą i boczkiem. W Boże Narodzenie często na naszych stołach pojawia się bigos. Sekret bigosu idealnego to dobra kapusta oraz długie gotowanie. Zobaczcie przepis!

Przepis na świąteczny bigos według Janusza Sieńki. Janusz jest kierownikiem działu projektów specjalnych w Gazecie Krakowskiej. Organizuje eventy, których tematyka zawsze zwraca uwagę na problemy społeczno-gospodarcze. Forum Przedsiębiorców, Lekarza czy Seniora cieszą się od lat dużym zainteresowaniem.

Bigos na święta [PRZEPIS]

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg kapusty surowej
  • garść suszonych borowików
  • 20 dag wołowiny
  • 40 dag wieprzowiny
  • 20 dag wędzonego chudego boczku
  • 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej
  • duża cebula
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • czosnek węgierski w tubie
  • olej do smażenia

Wykonanie
Kapustę kiszoną wypłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Surową kapustę pokroić i podgotować. Gdy zmięknie, dodać kapustę kiszoną, liście laurowe i ziele angielskie. Postawić na małym ogniu, gotować do miękkości.

Suszone grzyby rozkruszyć i zalać wrzątkiem, żeby zmiękły. Boczek, kiełbasę, mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć lekko, aby mięso zamknęło pory i pozostawiło swój smak wewnątrz. Podlać wodą i dusić do miękkości. Po 20 minutach odcedzić, przy czym wodę z gotowania zostawić do podlewania kapusty. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, do zeszklenia. Kiedy kapusta będzie już miękka, wrzucić do kapusty: grzyby, mięso, kiełbasę, boczek i cebulkę. Całość podlać wodą, w której gotowało się mięso, wymieszać. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie podlać winem. Na koniec dodać przecier pomidorowy i czosnek węgierski. Przyprawić do smaku.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze 4

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość 21

A winem kiedy podlać ? Nie napisali ...

s
supermenka
Mąż już nie może się doczekać, kapusta kiszona jest, przecier z Kolina jest, grzybki suszone są, jeszcze tylko dobra kiełbaska i mięsko. Zawsze gotujemy wielki gar, a co po paru dniach zostaje mrozimy na później.
J
JS
Miłe i Mądre słowa!
M
M
przepis wygląda pysznie :)
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska