Przepis na świąteczny bigos według Janusza Sieńki. Janusz jest kierownikiem działu projektów specjalnych w Gazecie Krakowskiej. Organizuje eventy, których tematyka zawsze zwraca uwagę na problemy społeczno-gospodarcze. Forum Przedsiębiorców, Lekarza czy Seniora cieszą się od lat dużym zainteresowaniem.
Bigos na święta [PRZEPIS]
Składniki
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg kapusty surowej
- garść suszonych borowików
- 20 dag wołowiny
- 40 dag wieprzowiny
- 20 dag wędzonego chudego boczku
- 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej
- duża cebula
- 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- czosnek węgierski w tubie
- olej do smażenia
Wykonanie
Kapustę kiszoną wypłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Surową kapustę pokroić i podgotować. Gdy zmięknie, dodać kapustę kiszoną, liście laurowe i ziele angielskie. Postawić na małym ogniu, gotować do miękkości.
Suszone grzyby rozkruszyć i zalać wrzątkiem, żeby zmiękły. Boczek, kiełbasę, mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć lekko, aby mięso zamknęło pory i pozostawiło swój smak wewnątrz. Podlać wodą i dusić do miękkości. Po 20 minutach odcedzić, przy czym wodę z gotowania zostawić do podlewania kapusty. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, do zeszklenia. Kiedy kapusta będzie już miękka, wrzucić do kapusty: grzyby, mięso, kiełbasę, boczek i cebulkę. Całość podlać wodą, w której gotowało się mięso, wymieszać. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie podlać winem. Na koniec dodać przecier pomidorowy i czosnek węgierski. Przyprawić do smaku.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
