Koło Gospodyń Wiejskich w Poskwitowie Starym powstało ponad 30 lat temu. Panie polecają sprawdzony przepis na pasztet drobiowo-wieprzowy.
Składniki
- 1 kg łopatki
- 1 kg surowego boczku
- kaczka lub królik
- 60 dag wątroby wieprzowej lub drobiowej
- 7 jajek
- weka
- 4-5 cebul
- przprawy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie)
- włoszczyzna bez kapusty
- smalec
WYKONANIE
Mięso ugotować do miękkości z przyprawami i jarzynami. Wyjąć i zemleć w maszynce. W wodzie po mięsie namoczyć wekę. Cebule poddusić na rumiano na smalcu. Wekę i cebulę dodać do zmielonego mięsa, do masy wbić jajka. Dobrze wyrobić i doprawić do smaku. Upiec w wąskich brytfankach.
Źródło: Agencja TVN

Wideo