Autor: Damian Radziak
Święcenie pokarmów w kościele Ducha Św. w Nowym Sączu
Od lewej: Zbigniew i Agnieszka Kozłowscy z córkami, Oliwią (10 lat) i Leną (5 lat).
Zgodnie z tradycją zapoczątkowaną w Polsce w XIV wieku w Wielką Sobotę w kościołach święcone są pokarmy. Najczęściej w koszykach sądeczan znajdują się tradycyjnie jajka, wędlina, chrzan, sól i cukrowy baranek. Wielkanoc to najważniejsze święto w Kościele Katolickim, pamiątka męki i zmartwychwstania Chrystusa. Poświęcone w Wielką Sobotę pokarmy są spożywane podczas uroczystego śniadania w Niedzielę Wielkanocną. Koszyczek wielkanocny to jednak nie tylko potrawy które się w nim znajdują ale również to czym jest on przyozdobiony. Sądeczanie udekorowali je baziami, lub bukszpanem. Ich zielony kolor odwołuje się do nadziei.
Podaj powód zgłoszenia
A
To jest wątek dotyczący artykułu Święcenie pokarmów w kościele Ducha Św. w Nowym Sączu
p
Pogańskie zwyczaje (i tradycje) nie mające nic wspólnego z pierwotnym prawdziwym chrześcijaństwem.