Choć święta Bożego Narodzenia nie sprzyjają trzymaniu diety, to warto przez te kilka dni przestrzegać pięciu prostych zasad, które nie tylko sprawią, że będziesz cieszyć się smakiem wigilijnych dań i czasem spędzonym z rodziną, ale także zapobiegną uzyskaniu dodatkowych kilogramów.
1. Jedz regularnie
Pierwsza i podstawowa zasada, obowiązująca nawet w święta, to regularność posiłków, która zapobiegnie spowolnieniu metabolizmu. W dzień wigilijnej kolacji jedz systematycznie, co trzy godziny. Postaw na lekkie przekąski, które nie obciążą żołądka i sprawią, że do rodzinnej wieczerzy zasiądziesz z przyjemnością, ale bez uczucia wilczego głodu, który spowodowałby nadmierną chęć jedzenia.
Z pewnością stół zastawiony pysznościami potrafi skusić, jednak nie sięgaj po nie co kilka minut. Kiedy już podejmiesz decyzję o tym, że posiłek został zakończony, trzymaj się jej.
2. Wybieraj mądrze
Świąteczna tradycja głosi, że należy spróbować wszystkich potraw z wigilijnego stołu. Nie trzeba się jej przeciwstawiać i narażać na niezadowolenie starszych członków rodziny. Wystarczy zastosować prostą zasadę i spróbować wszystkiego, ale po trochu. Natomiast warto zastanowić się nad tym, co w większej ilości nałożymy na talerz.
Nie zapomnij też o tradycyjnym kompocie z suszu, którego nie powinno zabraknąć w świątecznym menu. Nie tylko gasi on pragnienie, ale także przyspiesza przemianę materii.
3. Nie rezygnuj z aktywności
Choć święta to czas wolny od pracy, nie traktuj tych paru dni jako znakomitej okazji do lenistwa, a wręcz przeciwnie. Spędź chwilę z rodziną w sposób aktywny. Długie godziny siedzenia przy stole zamieńcie na spacer w zimowej scenerii lub wspólne wyjście na łyżwy. To nie tylko urozmaici rodzinny czas, ale także sprawi, że spalicie spożyty nadmiar kalorii, które dzięki temu nie odłożą się w organizmie.
4. Nie zapomnij o motywacji
W święta można pozwolić sobie na odrobinę odstępstwa od codziennej diety, kiedy jednak dopadnie cię chwila słabości, pamiętaj o wyznaczonych celach. Dobrą motywacją będzie zbliżający się Sylwester. Zanim sięgniesz po następną porcję ciasta lub skusisz się na dokładkę pierogów pomyśl, że już za tydzień musisz zmieścić się w imprezowe ciuchy, w których chcesz powitać Nowy Rok. W czasie tych paru dni między światami, a Sylwestrem daj odpocząć swojemu żołądkowi i postaw na lekkostrawne posiłki.
5. Połącz tradycję z nowoczesnością
Na wigilijnym stole na pewno znajdzie się miejsce nie tylko na tradycyjne potrawy, ale także na nowe dania, które swoim smakiem i zapachem od razu przywiodą na myśl świąteczną atmosferę. Zaskocz swoją rodzinę i zamiast kalorycznego ciasta przygotuj prosty deser pełen smaku i zdrowia, czyli pieczone jabłka z bakaliami i miodem.
Pieczone jabłka z bakaliami i miodem [PRZEPIS]
Składniki:
- 5 jabłek
- 100 g Orzechów włoskich Bakalland
- 100 g Migdałów Bakalland
- 100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
- 0,5 szklanki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Po dokładnym umyciu jabłek odkrawamy górną część tzw. „czapeczki”. Wydrążamy owoce tak, by przy brzegu zostało ok. 1 cm miąższu. Orzechy włoskie, rodzynki oraz migdały siekamy, mieszamy razem z cynamonem i zalewamy miodem tak, by bakalie skleiły się ze sobą. Następnie do środka wydrążonych owoców łyżką nakładamy powstałą masę i przykrywamy jabłka „czapeczką”. Tak przygotowane owoce układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni, na ok. 35 - 45 minut.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
