FLESZ - To koniec pracy zdalnej? Firmy chcą powrotu do biur

To już trzecia edycja programu pod hasłem: „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”.
- Celem programu jest upowszechnianie w polskich szpitalach dobrych praktyk żywienia klinicznego - wyjaśniają organizatorzy. - Według obowiązujących przepisów powinno ono być standardem dostępnym w każdym polskim szpitalu, niestety według ekspertów nie wszędzie pacjenci mają do niego odpowiedni dostęp.
Otrzymanie certyfikatu potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej. Certyfikat jest ważny dwa lata.
- Odpowiedni dobór diety i sposobu jej podania pozwala poprawić lub utrzymać stan odżywienia pacjenta, a w wielu przypadkach jest gwarancją szybszego powrotu do zdrowia - wyjaśniają inicjatorzy programu.
Organizatorem programu jest Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).