Janina i Andrzej Gutowie mieszkają w Poroninie. Obydwoje są inżynierami po Politechnice Krakowskiej, ale zawsze mocno trzymali się tradycji - także w kuchni. Dziś razem z dziećmi prowadzą karczmę i pensjonat Honielnik na Gubałówce. Pani Janina od zawsze świetnie gotuje i lubi eksperymentować w kuchni.
Składniki
- gotowe ciasto francuskie
- 20 dag wędliny
- 20 dag pieczarek
- 20 dag oscypka
- cebula czerwona
- papryka
- 3 jajka
- szklanka śmietany kremówki
- świeże zioła (estragon, majeranek)
Wykonanie
Przesmażyć na maśle pokrojone pieczarki. Wyłożyć ciastem formę do tarty bądź inną i podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Wyjąć z pieca, wysypać na ciasto pokrojone wędlinę, pieczarki, cebulę, paprykę, ciut posolić (ewentualnie potrzepać pieprzem) i zalać roztrzepanymi jajkami razem ze szklanką śmietany. Na koniec posypać startym oscypkiem. Tak przygotowane włożyć do piekarnika jeszcze na 30-40 min.
Można podawać z sezonowymi surówkami, ale sama też dobra.
Zobacz koniecznie:TOP 7 zdrowych koktajli naszych Czytelników
Zobacz koniecznie:TOP 10 przekąsek do piwa na mundial
Zobacz też:Przepisy na dania z bobem naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN