https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szybkie i łatwe ptysie z pastą jajeczno-chrzanową [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Katarzyna Jaworek
Ptysie z pastą jajeczno-chrzanową. W sam raz na wielkanocne śniadanie.

- To doskonała propozycja na wielkanocne śniadanie. Są szybkie i łatwe do przygotowania – mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.

Składniki na ciasto ptysiowe

  • 1/2 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Składniki na pastę

  • 5 jajek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżki świeżego startego chrzanu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Ciasto: do garnka wlać wodę. Dodać masło oraz sól. Rozpuścić. Stopniowo przesiewać mąkę. Cały czas mieszając zaparzać ciasto przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Do ciasta dodać jajka i zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskać okrągłe ciasteczka. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Pasta: Jajka ugotować na twardo i obrać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jajka, cebulę, majonez, chrzan oraz przyprawy przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
Upieczone ptysie przekroić na pół. Na spód ptysia nałożyć łyżką lub szprycą porcję pasty, przykryć wierzchem i skleić. Gotowe ptysie ułożyć na talerzu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska