- To doskonała propozycja na wielkanocne śniadanie. Są szybkie i łatwe do przygotowania – mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.
Składniki na ciasto ptysiowe
- 1/2 szklanki wody
- 50 g masła
- 100 g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
Składniki na pastę
- 5 jajek
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżki świeżego startego chrzanu
- sól
- pieprz
Wykonanie
Ciasto: do garnka wlać wodę. Dodać masło oraz sól. Rozpuścić. Stopniowo przesiewać mąkę. Cały czas mieszając zaparzać ciasto przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Do ciasta dodać jajka i zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskać okrągłe ciasteczka. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Pasta: Jajka ugotować na twardo i obrać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jajka, cebulę, majonez, chrzan oraz przyprawy przełożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę.
Upieczone ptysie przekroić na pół. Na spód ptysia nałożyć łyżką lub szprycą porcję pasty, przykryć wierzchem i skleić. Gotowe ptysie ułożyć na talerzu.
