Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga Mania wypiekania, poleca przepis na szybkie i proste pączki.
Składniki
- 200 g sera ricotta
- 2 jajka
- 75 g mąki (ok. pół szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ew. cukru waniliowego)
- olej/smalec do smażenia
- cukier puder (do posypania)
Wykonanie
Serek ricotta wymieszać z jajkami (tak, by masa była jednolita). Dodać resztę składników i wymieszać.
W rondlu podgrzać tłuszcz (proponuję pół na pół olej ze smalcem). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nakładać ciasto łyżeczką na tłuszcz. Smażyć pączki na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy, by ściekł nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.
Zobacz też:TOP 10 przepisów naszych Czytelników na chrust, oponki i karnawałowe róże
Zobacz też:Jak zrobić pączki idealne? Krok po kroku pokazuje mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo