Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szybkie muffiny z żurawiną, mandarynką i cynamonem [PRZEPIS]

Iwona Borowiec-Ziemnicka
Przepis na muffiny z żurawiną, mandarynką i cynamonem.

Iwona Borowiec-Ziemnicka jest autorką bloga Dobra karma Iwony. Uwielbia słodkości.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 2 mandarynki
  • 125 ml tłustego mleka
  • 75 ml oleju
  • jajko
  • 175 g suszonej żurawiny
  • do posypania: cukier trzcinowy

Wykonanie
Suche składniki wymieszać. Mandarynki sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę dodać do suchych składników. Do soku dolać mleko, tak aby razem było 200 ml. Dodać olej, jajko i lekko ubić. Płyn dodać do suchych składników, wymieszać. Wlać do foremek, posypać cukrem trzcinowym. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Udekorować według uznania.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska