Iwona Borowiec-Ziemnicka jest autorką bloga Dobra karma Iwony. Uwielbia słodkości.
Składniki
- 250 g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 2 mandarynki
- 125 ml tłustego mleka
- 75 ml oleju
- jajko
- 175 g suszonej żurawiny
- do posypania: cukier trzcinowy
Wykonanie
Suche składniki wymieszać. Mandarynki sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę dodać do suchych składników. Do soku dolać mleko, tak aby razem było 200 ml. Dodać olej, jajko i lekko ubić. Płyn dodać do suchych składników, wymieszać. Wlać do foremek, posypać cukrem trzcinowym. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Udekorować według uznania.
Źródło: Dzień Dobry TVN