
Niskokaloryczne, bogate w witaminy i pełne ważnych składników odżywczych, które mogą zmniejszyć talię, warzywa są najlepszym przyjacielem osoby na diecie. Ale naukowcy twierdzą, że nie odniesie się większych korzyści z sałatki, bez dodania odrobiny tłuszczu. Najlepiej wybrać właśnie awokado. Badania wykazały, że dodanie awokado do sałatki pozwoliło wchłonąć trzy do pięciu razy więcej karotenoidów.

Awokado skutecznie obniża poziom cholesterolu. Badania wykazały, że LDL, "zły" cholesterol był niższy wśród osób na diecie zawierającej awokado niż w grupie osób, których dieta była uboższa w zawartość tłuszczu. Naukowcy wyjaśniają, że jednonienasycony tłuszcz w awokado może odgrywać ważną rolę w obniżaniu podwyższonego poziomu cholesterolu.

Przeciwutleniacze z awokado neutralizują wolne rodniki uszkadzające DNA. Wolne rodniki są niszczącymi cząsteczkami tlenu – naturalnymi produktami ubocznymi metabolizmu, wywołującymi w organizmie różne reakcje łańcuchowe, które niszczą komórki i DNA, powodując różnego rodzaju problemy zdrowotne.
Przeciwutleniacze w świeżych owocach i warzywach mogą pomóc zneutralizować niektóre wolne rodniki, ale nie mogą dotrzeć do mitochondriów – bazy wolnych rodników. Kiedy mitochondria nie działają prawidłowo, metabolizm działa mniej wydajnie. Naukowcy twierdzą, że w krajach śródziemnomorskich, gdzie oliwa z oliwek – pod względem odżywczym podobna do awokado – jest podstawą diety, zauważono zdecydowanie niższy wskaźnik zachorowań.

Awokado dostarcza prawie 20 witamin, minerałów i składników odżywczych niezbędnych do zdrowej kontroli wagi, w tym 14 gramów błonnika sycącego i 66 proc. (60 mikrogramów) dziennego zapotrzebowania na witaminę K – składnik odżywczy, który pomaga regulować metabolizm cukru i wrażliwość na insulinę.
Liściaste warzywa są jeszcze bogatszym źródłem witaminy K, więc warto połączyć awokado z sałatką, aby się nasycić i ustabilizować poziomu cukru we krwi.