5 z 10
Niskokaloryczne, bogate w witaminy i pełne ważnych...
fot. pixabay.com

Niskokaloryczne, bogate w witaminy i pełne ważnych składników odżywczych, które mogą zmniejszyć talię, warzywa są najlepszym przyjacielem osoby na diecie. Ale naukowcy twierdzą, że nie odniesie się większych korzyści z sałatki, bez dodania odrobiny tłuszczu. Najlepiej wybrać właśnie awokado. Badania wykazały, że dodanie awokado do sałatki pozwoliło wchłonąć trzy do pięciu razy więcej karotenoidów.

6 z 10
Awokado skutecznie obniża poziom cholesterolu. Badania...
fot. pixabay.com

Awokado skutecznie obniża poziom cholesterolu. Badania wykazały, że LDL, "zły" cholesterol był niższy wśród osób na diecie zawierającej awokado niż w grupie osób, których dieta była uboższa w zawartość tłuszczu. Naukowcy wyjaśniają, że jednonienasycony tłuszcz w awokado może odgrywać ważną rolę w obniżaniu podwyższonego poziomu cholesterolu.

7 z 10
Przeciwutleniacze z awokado neutralizują wolne rodniki...
fot. pixabay.com

Przeciwutleniacze z awokado neutralizują wolne rodniki uszkadzające DNA. Wolne rodniki są niszczącymi cząsteczkami tlenu – naturalnymi produktami ubocznymi metabolizmu, wywołującymi w organizmie różne reakcje łańcuchowe, które niszczą komórki i DNA, powodując różnego rodzaju problemy zdrowotne.

Przeciwutleniacze w świeżych owocach i warzywach mogą pomóc zneutralizować niektóre wolne rodniki, ale nie mogą dotrzeć do mitochondriów – bazy wolnych rodników. Kiedy mitochondria nie działają prawidłowo, metabolizm działa mniej wydajnie. Naukowcy twierdzą, że w krajach śródziemnomorskich, gdzie oliwa z oliwek – pod względem odżywczym podobna do awokado – jest podstawą diety, zauważono zdecydowanie niższy wskaźnik zachorowań.

8 z 10
Awokado dostarcza prawie 20 witamin, minerałów i składników...
fot. pixabay.com

Awokado dostarcza prawie 20 witamin, minerałów i składników odżywczych niezbędnych do zdrowej kontroli wagi, w tym 14 gramów błonnika sycącego i 66 proc. (60 mikrogramów) dziennego zapotrzebowania na witaminę K – składnik odżywczy, który pomaga regulować metabolizm cukru i wrażliwość na insulinę.

Liściaste warzywa są jeszcze bogatszym źródłem witaminy K, więc warto połączyć awokado z sałatką, aby się nasycić i ustabilizować poziomu cukru we krwi.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Zobacz również

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek