15 września 1909 roku magistrat wprowadził surowe zasady dotyczące handlu grzybami. Wśród nich pisano m.in. o tym, aby do sprzedaży dopuszczano tylko "grzyby jadalne, powszechnie znane jako nieszkodliwe, całe (kapelusz łącznie z podstawką), świeże, czyste, nieuszkodzone, nie obłupione ze skórki, nie połamane, niepokrajane i niedotknięte robactwem".
Z grzybów blaszkowych sprzedawano gatunki:
- Opieńka miodowa (Agaricus melleus) Lisica (Cantharellus cibarius)
- Rydz (Lactarius deliciosus) Krówka, mleczaj smaczny (Lactarius volemus)
- Pieczarka z odmianami (Agaricus campestris)
Z grzybów rurkowych:
- Grzyb królewski (Boltus regius)
- Łosuń jadalny (Hydnum imbricatum)
- Borowik (Boletus edulis)
- Smardz (Morchellla)
- Kozak (Boletus scaber)
- Piestrzenica (Helvella)
- Maślacz (Boletus leteus)
- Trufla (Tuber melanosporum)
Sprzedaż grzybów mogła odbywać się wyłącznie w miejscach wskazanych przez "komisaryat targowy", grzyby świeże sprzedawano na Rynku głównym od strony Kościoła Mariackiego, zaś grzyby suszone po drugiej stronie Sukiennic.
- Rośliny antysmogowe - warto je mieć w swoim domu!
- Jak wyglądały mieszkania w PRL? Zobacz archiwalne zdjęcia
- Koronawirus w Polsce [DANE, MAPY, WYKRESY]
- Kinga Duda niczym Ivanka Trump. MEMY o córce prezydenta
- Spowiedź "Miśka". 10 szokujących fragmentów zeznań byłego lidera gangu kiboli Wisły
- Luksus po krakosku. TOP 15 najdroższych mieszkań
[6.10.2020]

Wideo