21 z 22

fot. Fot. 123 RF
Zupa ze świeżej kukurydzy
Składniki:
4 kukurydze w kolbie
1,5 l wody
2 średnie marchewki
1/4 selera
1 pietruszka
3 średnie ziemniaki
400 g serka topionego kremowego MSM Mońki
1 łyżka sosu sojowego
ok. 2 cm świeżego imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
100 ml słodkiej śmietanki 18%
1 pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kolby kukurydzy przeciąć na pół i ostrym nożem ściąć ziarna. Zalać wodą w garnku i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki. Gdy wszystko będzie miękkie dodać serek topiony, sól, pieprz, sos sojowy, utarty na drobnym oczku imbir i kurkumę. Na koniec zupę zabielić słodką śmietanką. Podawać posypaną pokrojonym szczypiorkiem.