1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Czasem już na etapie zakupu trudno jest określić, czy mięso...
fot. pixabay.com

Czasem już na etapie zakupu trudno jest określić, czy mięso jest pierwszej świeżości. Problem pojawia się również, gdy trzymamy mięso w lodówce przez jakiś czas i nie jesteśmy pewni, czy nadal nadaje się do spożycia.

Na szczęście są sposoby, aby rozpoznać pierwsze ślady psucia się mięsa. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

2 z 11
Dziwny zapach....
fot. pixabay.com

Dziwny zapach.

Stęchły, kwaśny lub słodkawy zapach oznacza, że mięso należy wyrzucić.

3 z 11
Zmiana koloru....
fot. pixabay.com

Zmiana koloru.

Nieświeże mięso zmienia kolor:
- mięso drobiowe robi się poszarzałe i żółte,
- wołowina ciemnieje,
- wieprzowina staje się intensywnie różowa.

4 z 11
Lepka powierzchnia....
fot. pixabay.com

Lepka powierzchnia.

Lepka i bardzo śliska powierzchnia mięsa może świadczyć o nagromadzeniu się bakterii. Takie mięso nie nadaje się do spożycia.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Departament Kobiet w Chrzanowie.  Wystartował nowy ogólnopolski projekt

Departament Kobiet w Chrzanowie. Wystartował nowy ogólnopolski projekt

Wstyd dla Krakowa! Nowoczesny kompleks rośnie w górę, zabytkowa rudera pozostaje

Wstyd dla Krakowa! Nowoczesny kompleks rośnie w górę, zabytkowa rudera pozostaje

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Zobacz również

Bieg Twierdzy Kraków. Uczestnicy odkrywali okolice Fortu Barycz

Bieg Twierdzy Kraków. Uczestnicy odkrywali okolice Fortu Barycz

Dwa pożary pod Krakowem. Palił się dom mieszkalny oraz kemping w lesie

Dwa pożary pod Krakowem. Palił się dom mieszkalny oraz kemping w lesie