Nowe targi produktów regionalnych w Krakowie! Powrót do tradycji! To hasło nowego cyklu targów produktów regionalnych, którego pierwsza edycja “Chleb i przyjaciele” odbędzie się w niedzielę 8 września. Na placu Handelka przy ulicy św. Filipa 14 będzie można zakupić rzemieślniczo wytwarzane pieczywo i Małopolskie produkty, wziąć udział w warsztatach i zabrać ze sobą zakwas niezbędny do domowego wypieku chleba.
W Krakowie, który nosi w tym roku tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej, odbywa się wiele imprez o charakterze kulinarnym. Targ produktów regionalnych na placu Handelka to nowa inicjatywa, niosąca okazję osobistego poznania producentów, hodowców i przetwórców z Krakowa i okolic.
Wydarzenie “Chleb i przyjaciele” odbędzie się w nowo otwartej piekarni Handelka przy ulicy świętego Filipa 14 oraz na przylegającym do niej placu. W niedzielę 8 września, w godzinach od 10 do 17 krakowianie i turyści będą mogli poznać producentów z Małopolski oraz skosztować i zakupić ich wyroby: pieczywo - chleby, chałki i drożdżówki z sezonowymi owocami; wędliny, sery przetwory, miody, produkty z koziego mleka i inne.
Targ to nie tylko zakupy, ale przede wszystkim rozmowy: planowane są pogadanki o dobrym chlebie i o rzemieślniczym, tradycyjnym wypieku pieczywa, rozmowy o walorach miodów i wytwarzaniu odżywczych kiszonek. To gratka dla osób świadomych kulinarnie, zainteresowanych zdrowym odżywianiem i poszukujących dawnych smaków.
Na wydarzeniu poświęconym tematyce pieczywa nie może zabraknąć obwarzanka krakowskiego. Oprócz degustacji, pogadanek i pokazów kulinarnych, w ramach targu odbędą się obwarzankowe warsztaty dla dzieci i dorosłych prowadzone przez Żywe Muzeum Obwarzanka. W trakcie spotkania z piekarzami będzie też mowa o kolejnym wyjątkowym produkcie - chlebie prądnickim, którego tradycja wypieku sięga XIV wieku.
Chleb prądnicki posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne i dokładnie opisany wygląd i skład. Obecnie piekarze z piekarni Handelka starają się o uzyskanie certyfikatu, niezbędnego do wypieku i sprzedawania chleba prądnickiego.
Obwarzanek krakowski i chleb prądnicki to regionalne produkty kulinarne promowane w ramach projektu Slow Food CE - europejskiego projektu promocji dziedzictwa kulinarnego.
Miasto Kraków jest jednym z partnerów tego projektu.
Co, gdzie, kiedy?
Chleb i przyjaciele
Plac Handelka, ul. Św. Filipa 14.
Niedziela 8.09 2019 r., w godz. 10- 17. Wstęp wolny.
