
Konspol ponad 40 lat temu został założny przez Kazimierza Pazgana. Przez lata rozwijał i poszerzał asortyment produktów z kurczaka od świeżego mięsa do najbardziej przetworzonych produktów delikatesowych, z własną dostawą na obszarze całej Polski. Po śmierci Pazgana, jego spadkobiercy postanowili sprzedać część przedsiębiorstwa. W 2019 r. Konspol staje się częścią amerykańskiej firmy CARGILL, a w 2024 przechodzi po spółkę Drosed Holding. Firma znajduje się w Nowym Sączu przy ul. Grottgera.

Park-M w Brzeznej. Początki firmy sięgają 1995 roku. Zajmuje się architekturą krajobrazu i zagospodarowaniem terenów zieleni. Realizuje prestiżowe projekty w całej Polsce w tym m.in. odbudowę Ogrodów Dolnych Zamku Królewskiego w Warszawie.

Spółdzielnia "Muszynianka" powstała 1951 roku. Dopiero jednak w latach 90 -tych zaczęła stawiać na produkcję wody mineralnej, modernizując Zakład Eksploatacji Wody Mineralnej w Muszynie. Wydajność dwóch linii produkcyjnych wynosi aktualnie 42 tys. butelek 1,5 l. na godzinę.

Zakłady Mięsne Szubryt od ponad 20 lat zajmują się produkcją wędlin. Firma Zbigniewa Szubryta swoją siedzibę ma w Chełmcu. Posiada też kilka własnych sklepów firmowych, w których oferuje świeże mięso oraz wyroby wędliniarskie.