5 z 19

fot. 123rf
Czego nie wkładać do mikrofalówki? Styropian
Jedzenie na wynos zazwyczaj jest umieszczane w pojemnikach styropianowych, które absolutnie nie nadają się do mikrofali. Pod wpływem wysokiej temperatury styropian może zacząć się topić, uwalniając do żywności bardzo niebezpieczne dla zdrowia toksyny.
6 z 19

fot. 123rf
Czego nie wkładać do mikrofalówki? Folia aluminiowa
Nierozsądnym sposobem podgrzewania jedzenia jest zawinięcie go w folię aluminiową. To może doprowadzić nawet do pożaru.
7 z 19

fot. 123rf
Czego nie wkładać do mikrofalówki? Zastawa stołowa z pozłacanymi ozdobami
Włożenie takiej zastawy do kuchenki mikrofalowej może spowodować iskrzenie, co w grozi poważnymi konsekwencjami.
8 z 19

fot. 123rf
Czego nie wkładać do mikrofalówki? Oleje i tłuszcze
Nie podgrzewaj czystych olejów ani tłuszczów w mikrofalówce, ponieważ mogą one nagrzać się zbyt szybko i spowodować pożar lub wybuch.