Przepis na ten chrust jest w naszej rodzinie od pokoleń. Robiły go moja babcia i moja mama. Teraz, w czasie karnawału, przygotowuje go również ja. Jest to najprostszy przepis na chrust, który wśród moich znajomych jest uważany za najlepszy w całym Krakowie - mówi nasza Czytelniczka Marta Góra z Krakowa.
Składniki
- 10 żółtek
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka do herbaty cukru pudru
- 1 łyżeczka do herbaty masła
- mąka (ile zabierze - ok. 20-30 dag)
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
- spirytus – łyżka, ale niekoniecznie
Wykonanie
Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, w którym umieścić żółtka, jajo, masło i cukier. Zagniatać ciasto jak na makaron wielojajeczny, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Po wyrobieniu, gdy ręce będą czyste od ciasta, uformować kulę, przykryć, aby nie wyschła. Odcinać po kawałku i wałkować na stolnicy tak cienko, aby przez ciasto widać było „słoje” stolnicy. Kroić na prostokąty dowolnej długości tak, aby zmieściły się w naczyniu, w którym będziemy smażyć. W każdym prostokącie zrobić cięcie na środku do przewinięcia. Przewijać, smażyć na głębokim, roztopionym tłuszczu, aż wypłyną na wierzch i na cieście widoczne są „bąbelki”. Wyjmować bardzo ostrożnie, odsączyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem.
Zobacz też:Fritule, czyli chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną [PRZEPIS]
Zobacz też:Hiszpańskie pączki cynamonowe z gorącą Nutellą [PRZEPIS]
Zobacz też:Pączki na bazie naturalnego serka homogenizowanego
Zobacz też:Przepis na lekkie pączki z nadzieniem kajmakowym
Zobacz też:Szybkie i proste pączki na tłusty czwartek z serkiem ricotta
