Ewa Lenczyk-Chmielarska pracuje w dużej międzonarodowej korporacji. Po godzinach lubi zaszyć się w kuchni by gotować i odkrywać nowe smaki. Efekty tych eksperymentów możecie zobaczyć na blogu Babeczka piecze. Uwielbia podróże te kulinarne i nie tylko.
Składniki na około 20 sztuk
- 1 szklanka wody
- 50 g masła (3 łyżki)
- 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
- szczypta soli
- 1 szklanka z górką mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 lyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
Dodatkowo
- olej do smażenia
- cukier puder
- kilka łyżek nutelli
Wykonanie
W średniej wielkości garnku zagotować wodę, masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, skórką z cytryny, skorką z pomarańczy i ekstraktem z wanilii. Zdjąć z palnika i dokładnie utrzeć masę. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie dużej gwiazdki. Rozgrzać olej w dużym garnku. Na olej wyciskać kawałki ciasta o długości około 10 cm, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pączki powinny mieć brązowy kolor. Usmażone wyjąć z oleju i odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Nutellę przełożyć do małego naczynia i podgrzewać przez chwilkę w mikrofalówce - tak aby stała się bardziej płynna. Maczać pączki w rozgrzanej nutelli - hmmmm palce lizać! Smacznego!
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Masz ochotę na sałatkę? Sprawdź najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN