https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małe pączki na tłusty czwartek. Fritule, czyli chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Fritule, czyli chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną. Zobaczcie przepis!

Małe pączki na tłusty czwartek. Przepisem na te pączki podzieliła się z nami nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna babeczka.

Składniki

  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • mąka pszenna (mąkę odmierzamy w pudełkach po jogurcie x 2, czyli jeśli dajemy dwa małe opakowania jogurtu naturalnego, to odmierzamy 4 opakowania mąki)
  • 4 jaja
  • 6 kopiatych łyżek cukru
  • 2-3 twarde kwaskowate jabłka (polecam szarą renetę)
  • 2 cytryny - starta skórka z dwóch cytryn, oraz sok wyciśnięty z jednej sztuki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie

Rozgrzać olej w małym rondlu, średnia temperatura, aby dobrze wysmażyć pączki, ok. 2 minut z każdej strony. Olej powinien sięgać ok. 5 cm od dna rondla, aby pączki swobodnie pływały.
Jaja z cukrem ubić mikserem, zatrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, zmiksować. Dodać jabłka starte na małych oczkach, jogurt, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.  Zmiksować na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca.
Ciasto nakładać dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuścić bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą, wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć na ręczniku papierowym. Minipączki posypać cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska