Małe pączki na tłusty czwartek. Przepisem na te pączki podzieliła się z nami nasza Czytelniczka Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna babeczka.
Składniki
- 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
- mąka pszenna (mąkę odmierzamy w pudełkach po jogurcie x 2, czyli jeśli dajemy dwa małe opakowania jogurtu naturalnego, to odmierzamy 4 opakowania mąki)
- 4 jaja
- 6 kopiatych łyżek cukru
- 2-3 twarde kwaskowate jabłka (polecam szarą renetę)
- 2 cytryny - starta skórka z dwóch cytryn, oraz sok wyciśnięty z jednej sztuki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Rozgrzać olej w małym rondlu, średnia temperatura, aby dobrze wysmażyć pączki, ok. 2 minut z każdej strony. Olej powinien sięgać ok. 5 cm od dna rondla, aby pączki swobodnie pływały.
Jaja z cukrem ubić mikserem, zatrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, zmiksować. Dodać jabłka starte na małych oczkach, jogurt, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca.
Ciasto nakładać dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuścić bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą, wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć na ręczniku papierowym. Minipączki posypać cukrem pudrem.
Zobacz koniecznie!
