1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Restauracja Zakopiańska to znakomita kuchnia i przytulne...
fot. Facebook

Restauracja Zakopiańska Ul. Jagiellońska 18, Zakopane

Restauracja Zakopiańska to znakomita kuchnia i przytulne wnętrza w starym góralskim domu wybudowany w stylu zakopiańskim. Jak mówi właściciel restauracji Tomasz Gut, to pierwsze na Podhalu miejsce, które nie podlega prostemu szufladkowaniu – Zakopiańska to elegancka restauracja, która nie onieśmiela cenami ani wystrojem; winiarnia, w której nie trzeba być sommelierem by skosztować wybornego trunku; bistro, do którego na lunch zaglądają lokalni biznesmeni i goście wypoczywający pod Tatrami.
Specjalnością kuchni jest gęsina, jagnięcina, kaczka, ale także górski pstrąg. I cała paleta tradycyjnych góralskich produktów.

2 z 11
Restauracja położona jest na trasie spacerowej ul. Krupówki...
fot. Facebook

Bąkowa Zohylina Niżnio ul. Piłsudskiego 6, Zakopane

Restauracja położona jest na trasie spacerowej ul. Krupówki - Wielka Krokiew, w niedalekiej odległości od centrum miasta. Drewniany, góralski budynek restauracji znajduje się w głębi pięknego ogrodu otoczonego zielenią. W okresie letnim, przed lokalem funkcjonuje ogródek z grillem. Za restauracją znajduje się parking dla gości.
Restauracja serwuje tradycyjne góralskie dania. Np. oscypek z grila z żurawiną, moskol z masłem czosnkowym, deska bacowska,pstrąg wędzony w sosie koperkowym, kwaśnica po góralsku, czy Szaszłyk barani z combra lub z polędwicy.

3 z 11
Jedna z najnowszych restauracji w Zakopanem, która...
fot. Facebook

Góralska Tradycja ul. Krupówki 29, Zakopane

Jedna z najnowszych restauracji w Zakopanem, która prezentuje połączenie wykwintnego stylu z góralską tradycją. Restauracja serwuje potrawy przygotowane przez jednego z najlepszych podhalańskich szefów kuchni, Dariusza Siciarza. Łącząc góralskie tradycje, nowoczesne rozwiązania i olbrzymi talent nasz szef kuchni stworzył wyjątkową kartę wykwintnych dań. Wnętrze restauracji inspirowane jest zakopiańskim stylem Stanisława Witkiewicza.
Oprócz tradycyjnych góralskich przysmaków, spróbować można także nieco innego menu. Np. grillowana ośmiornica z sałatami, awokado i żółtkiem conft, stek z tuńczyka podany z kaparami, bukietem sałat, cytrynowo ziemniaczanym puree i masłem rakowym.

4 z 11
To jednak z największych restauracji regionalnej na...
fot. Facebook

Karczma Po Zbóju ul. Krupówki 22b, Zakopane

To jednak z największych restauracji regionalnej na Krupówkach. Lokal stylizowany jest na wzór góralski. Ściany wykończone płazami ze starych chat góralskich. Dwa kominki wzniesione z cegły i kamienia łamanego oraz liczne elementy regionalne tworzą niepowtarzalną atmosferę. Wieczorami przygrywa góralska kapela zapewniająca jedyny w swoim rodzaju klimat.
Karczma serwuje m.in. oscypki, moskole, hałuski, a z głównych dań np. golonkę, jagnięcinę, kotlety schadowe, czy placki po zbóju.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jarosław Kaczyński w Wierzchosławicach na finiszu kampanii prezydenckiej

Jarosław Kaczyński w Wierzchosławicach na finiszu kampanii prezydenckiej

Wystawne kolacje na 1500 osób podczas Impact 2025. Znamy szczegóły!

NOWE
Wystawne kolacje na 1500 osób podczas Impact 2025. Znamy szczegóły!

Zakopane i okoliczne miejscowości stworzą wspólną markę. Zyskają turyści i miejscowi

Zakopane i okoliczne miejscowości stworzą wspólną markę. Zyskają turyści i miejscowi

Zobacz również

Wadowice. Puchar Tymbarku. Znamy mistrzów dziewcząt U-10 i U-12

Wadowice. Puchar Tymbarku. Znamy mistrzów dziewcząt U-10 i U-12

Na ulicach Kęt rozegrała się kolejna edycja "Kęckiej Piątki"

Na ulicach Kęt rozegrała się kolejna edycja "Kęckiej Piątki"