
Restauracja Zakopiańska Ul. Jagiellońska 18, Zakopane
Restauracja Zakopiańska to znakomita kuchnia i przytulne wnętrza w starym góralskim domu wybudowany w stylu zakopiańskim. Jak mówi właściciel restauracji Tomasz Gut, to pierwsze na Podhalu miejsce, które nie podlega prostemu szufladkowaniu – Zakopiańska to elegancka restauracja, która nie onieśmiela cenami ani wystrojem; winiarnia, w której nie trzeba być sommelierem by skosztować wybornego trunku; bistro, do którego na lunch zaglądają lokalni biznesmeni i goście wypoczywający pod Tatrami.
Specjalnością kuchni jest gęsina, jagnięcina, kaczka, ale także górski pstrąg. I cała paleta tradycyjnych góralskich produktów.

Bąkowa Zohylina Niżnio ul. Piłsudskiego 6, Zakopane
Restauracja położona jest na trasie spacerowej ul. Krupówki - Wielka Krokiew, w niedalekiej odległości od centrum miasta. Drewniany, góralski budynek restauracji znajduje się w głębi pięknego ogrodu otoczonego zielenią. W okresie letnim, przed lokalem funkcjonuje ogródek z grillem. Za restauracją znajduje się parking dla gości.
Restauracja serwuje tradycyjne góralskie dania. Np. oscypek z grila z żurawiną, moskol z masłem czosnkowym, deska bacowska,pstrąg wędzony w sosie koperkowym, kwaśnica po góralsku, czy Szaszłyk barani z combra lub z polędwicy.

Góralska Tradycja ul. Krupówki 29, Zakopane
Jedna z najnowszych restauracji w Zakopanem, która prezentuje połączenie wykwintnego stylu z góralską tradycją. Restauracja serwuje potrawy przygotowane przez jednego z najlepszych podhalańskich szefów kuchni, Dariusza Siciarza. Łącząc góralskie tradycje, nowoczesne rozwiązania i olbrzymi talent nasz szef kuchni stworzył wyjątkową kartę wykwintnych dań. Wnętrze restauracji inspirowane jest zakopiańskim stylem Stanisława Witkiewicza.
Oprócz tradycyjnych góralskich przysmaków, spróbować można także nieco innego menu. Np. grillowana ośmiornica z sałatami, awokado i żółtkiem conft, stek z tuńczyka podany z kaparami, bukietem sałat, cytrynowo ziemniaczanym puree i masłem rakowym.

Karczma Po Zbóju ul. Krupówki 22b, Zakopane
To jednak z największych restauracji regionalnej na Krupówkach. Lokal stylizowany jest na wzór góralski. Ściany wykończone płazami ze starych chat góralskich. Dwa kominki wzniesione z cegły i kamienia łamanego oraz liczne elementy regionalne tworzą niepowtarzalną atmosferę. Wieczorami przygrywa góralska kapela zapewniająca jedyny w swoim rodzaju klimat.
Karczma serwuje m.in. oscypki, moskole, hałuski, a z głównych dań np. golonkę, jagnięcinę, kotlety schadowe, czy placki po zbóju.